Единственият манастир в Смолянско вдига църква

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:07 / 28.07.2006
3510
Първа копка на църква "Св.Св. безсребърници Козма и Дамян" бе ударена в единствения манастирски комплекс в Смолянско "Св. Пантелеймон" навръх празника на лечителя великомъченик.

Стотици вярващи, предимно болни се стекоха за храмовия празник, за да получат изцеление от известния в цяла България параклис и покръстената в православието сестра Христина.

Стотици са получили изцеление в параклиса на "Св. Пантелеймон", построен през 1998 г. край лечебния извор току над града. И този път дни преди празника на светеца-лечител болни обсаждат комплекса и дори спят по пейките и под открито небе, тъй като няма как малкият манастир и параклиса да поберат всички вярващи.

Болна съм от множествена склероза и вече 7 пъти идвам в параклиса за лечение, което трае по 3 дни, признава 45-годишната Даниела от София. Всички тук са с тежки заболявания, но човек трябва да вярва или поне тук получава психическа настройка за по-добро, обяснява тя и сочи, че сестра Христина определя процедурите ­ тя казва колко дни да трае лечението ­ с лековита вода и различни мазила, кой да спи в параклиса, за да го осени в Родопите лечебната сила на светеца. За изцеление сме дошли, вярва Даниела, а като нея вчера бяха десетки болни с инвалидните си колички, дошли от различни краища на цяла България. 7 лв. върви нощувката в общата спалня, но въпреки това местата са малко, по 50 ст. пък е шишенцето за светена вода, за разлика от троянския манастир на "Св. Богородица троеручица", където и осветените малки икони и водата вървят по левче.

Да се причести при свещеника отец Георги пък вчера след 3 дни пости реши веднага след службата, 67-годишният Христо Камбарев. Избрах празника на св. Пантелеймон, за да изцери душата и тялото ми, човек има нужда от това, призна смолянчанинът.

Празникът е не само на Св. Пантелеймон, а и на светите седмочисленици ­ братята Кирил и Методий и техните ученици, напомни кметът Дора Янкова, която удари първата копка на новата двукорабна църква, която ще бъде двуетажна, 180 кв. м.и се строи от църковното настоятелство, начело с отец Георги.

Автор на проекта е архитект Здравко Делинчев, а 250 хил. лв. са необходими за храма. Всеки ако даде по левче, ще го построим с божията помощ, прогнозира сестра Христина. Преди 10 години без покрив над главата, дойдох на гола поляна, обградена с мечки, но съградихме параклиса, вярвам,че храмът на лечителите "Св. Козма и Дамян" ще стане по-бързо, коментира тя и уточни, че още през 1999 г. тя и брат Георги, с който подеха начинанието, са прехвърлили целият комплекс на митрополията в Пловдив и дядо Арсений дърпа конците.

Не съм ръкоположена за монахиня, но си замонаших душата и наденах черните дрехи в името на Бога, призна още сестра Христина, която не скри че преди това е изповядвала исляма. Докато в него има отмъщение ­ дума за дума, то Господ казва "обичайте се!", аргументира се сестра Христина. Информацията е на вестник "Монитор".

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
МВР Пловдив: Ученици откраднаха от автосалон мотор за 20 000 лева...
29-годишна е шофирала колата, полетяла от Асеновата крепост
Жители на пловдивско село блокираха пътя за Карлово
Кола "полетя" от Асеновата крепост, шофьорът оцеля по чудо
Едно от най-големите и близки до Пловдив села обмисля да се отдел...
Загиналият моторист е на 21 години, пътят Кричим-Девин е затворен...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).