ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Френски вестник пише статия за родопското село Дoлен
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:22 / 08.08.2004Коментари (4)909
©
Индивидуалните пътувания до България са интересни и приятни, страната е спокойна, пише френският вестник Dernières Nouvelles d'Alsace, цитиран от News.bg. Днешната публикация е продължение на обширен репортаж за историческото минало на страната ни, специфичните й черти и ценности. Чужденците обаче срещат в България неизбежните трудности и трябва да се снабдят с поне две карти на пътищата – не навсякъде надписите на кирилица са дублирани с латиница. Говорещите руски имат съществено предимство поради близостта на двата езика, посочва изданието, като описва маркировката по шосетата и туристическите маршрути. Безумната инфлация от 90-те години вече е минало, българският лев е вързан за еврото и няма никакъв смисъл да се носят долари. Банкоматите работят отлично, посочва френското издание, но отбелязва по-скоро неизгодните хотелски цени у нас и препоръчва на туристите да избягват пътническите чекове. Днешната публикация е посветена на Родопите и най-вече на село Долен. Това е най-малко познатият район на България. Далеч от градските центрове, далеч от плажовете на Черно море, планината Родопи приютява села, борещи се за трудното си оцеляване. Пример за това е Долен, на 1100 метра надморска височина, пише Dernières Nouvelles d'Alsace. Освен с кола, единственото средство да се стигне до Долен е един автобус, който обслужва селищата в планинския масив. Един час по-рано напускаме равнината и големия град Пловдив. Планината налага някои ограничения – 30 км/час, изкачваме се по тесен път, който би могъл да подложи на страхотно физическо изпитание всеки велосипедист. В Родопите може да се отиде на места, където не е ходил нито един чуждестранен турист. Да се възползваме, докато все още няма никой, призовава журналистът и коментира, че това едва ли ще е така, когато България влезе в ЕС. Автобусът изпреварва две каруци на селяни, които се връщат от полето. Изкачваме се на 1000 метра. Всички равни места са грижливо обработвани. Най-вече се отглежда царевица и тютюн, а сеното от полето се събира с коса и гребло. Купите сено имат спретната конична форма, също както ги рисуват средиземноморските художници. По-голямата част от селата имат и джамия, и православна църква. В този граничен регион без трудност съжителстват две религии. В град Доспат, на брега на едно езеро е краят на пътя ни с автобуса. От там трябва да се вземе такси, което минава край Сатовча и после започва да се изкачва по 6-километров лъкатушещ път. И ето го Долен – прекрасно село, за което няма нито дума в туристическите справочници. Освен електрическите стълбове и пласт катран в началото на главната улица, архитектурата на селото не се е променила от ХVІІІ век - къщите са запазили дървените чардаци и покривите, покрити с тикли (плоските каменни плочи, с които са покрити покривите на къщите, бел.ред.), пише още изданието.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 24.08.2004 г.
0
 
 
Stoi si v panelkata i nese izkazvai nepodgotven.Otidi v rodopite i togava 6te govorim.Ili vzemi pro4eti malko.
sky_d
на 09.08.2004 г.
0
 
 
И аз не съм я чувала думата "тикла", но със сигурност не е "цигла"!!! Циглата си е керемида,докато онова са каменни плочи!
Juli
на 09.08.2004 г.
0
 
 
Явно или не сте ходили в Родопите или не сте чували за селска къща. Наименованието на този тип керемиди е съвсем точно "тикли" - това са каменни плочи, които се редят като керемиди.
Aнонимен
на 09.08.2004 г.
0
 
 
Нищо подобно. Родопчани ги наричат именно така - тикла, тикли. Ползват ги и за облицовка, и за настилка, и за покрив.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Антикорупционната комисия разследва схема за рекорден заем от ББР
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
България и Войната в Украйна
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: