ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Готвят контрол на въздуха край полигон "Змейово"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:07 / 27.01.2006Коментари (0)879
Системните обгазявания с различни химични елементи на атмосферния въздух в Старозагорско бяха причината за взетото на 30 септември 2004 г. решение от Общинския съвет за изграждане на местна система за мониторинг. На тази база градската администрация и Националният институт по хидрология и метеорология (НИХМ) - Пловдив, разработи проект за изграждане на система за управление на качеството на атмосферния въздух. Подобна разработка функционира от средата на 2003 г. в града на тепетата и засега е единствена в страната. Създателите й твърдят, че с нейна помощ могат да локализират източниците на изпускани в атмосферата вредни емисии.

Изграждането на системата ще струва 890 хиляди лева, а за средствата се кандидатства пред Предприятието за управление на дейността за опазване на околната среда (ПУДООС) към екоминистерството. Освен трите, работещи в момента на територията на областта, автоматични станции, се предвижда да бъде закупена още една, която струва 446 000 лева, и автоматична станция за метеорологичен мониторинг на стойност 99 000 лева.

Предвижда се новата контролна апаратура да бъде монтирана около полигона "Змейово" и с помощта на останалите три - до Операта, в с.Могила и с.Полски градец - да бъдат засичани всички вредни газове, отделяни в атмосферата. Данните от автоматичните станции ще се допълват от метеорологичния мониторинг за ниските въздушни слоеве, а за високите - от данните от НИХМ. Освен това ще се ползва и информацията от космическия мониторинг, както и от старозагорската Астрономическа обсерватория. Така по всяко време на денонощието математическите модели щели да отчитат и розата на ветровете и посоката на обгазяването.

Всички данни ще се получават и обработват в компютър в Общината.
Според представителя на НИХМ - Пловдив, Димитър Атанасов, подобна усъвършенствана система контролира атомните централи в Европа, а нашата можела не само да отчита, но и да предвижда евентуални обгазявания. Пак според него за контрола върху полигона "Змейово" ще се изберат за непрекъснато наблюдение няколко основни точки, откъдето е най-вероятно да идва замърсяването.

Обясненията на експерта бяха посрещнати добре от общинските съветници, но никой не е наясно дали и кога ПУДООС ще одобри и финансира системата и в какъв срок тя реално ще заработи. Все пак става въпрос за 890 000 лева, а на всички вече е ясна позицията на МОСВ и официално тиражираното становище, че единствената причина за обгазяванията са източномаришките топлоцентрали. И тъй като ударите към полигона "Змейово" системно се отбиват, при това на най-високо ниво, твърде съмнително е дали някой ще разреши точно около военния терен да се постави автоматична станция.

Единствено общинският съветник Николай Шопов се опълчи срещу общото становище за ефективността на проекта. Мотивите му бяха, че апаратурата ще бъде отново на подчинение на РИОСВ, съответно на екоминистерството, и при това положение няма гаранции, че ще бъде осъществяван така необходимият в случая граждански контрол. Информацията е на вестник “Старозагорски новини”.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Ботев в Лига Европа, сезон 2024/2025
Борба за влияние в Близкия Изток
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: