Град Съединение отбелязва Деня на Съединението

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
13:15 / 05.09.2012
3075
Днес град Съединение празнува - отбелязва Деня на Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Голямоконарци допринасят до голяма степен за акта на Съединението от 1885 в целокупната българска история. Фактът оставя и запечатва в историята имената на Петър Шилев, Стоян Средев, Чардафон Велики, Недялка Шилева, Поп Иван Генов, Поп Тодор Райков, все жители на тогавашното Голямо Конаре, днешен град Съединение.

Съединението от 1885 година става възможно благодарение на патриотизма на тези личности. Четата на Чардафон Велики е тръгнала от Голямо Конаре към Пловдив на днешната дата - 5 септември 1885 година, за да може на 6 септември, с помощта на пловдивския гарнизон, да изпълни историческото си призвание. 

Днес в град Съединение отново ще бъде пресъздаден историческият момент с помощта на доброволци, които се превъплъщават в познатите ни герои на Съединението. Райко Гануков от години влиза в ролята на Чардафон, като местните не помнят друг по-подходящ за тази роля от него. По мнението на председателят на читалището Анета Атанасова, той изцяло си подхожда за ролята на Чардафон дори и като характер. Доайен на възстановката и в ролята на генерал-губернатор Гавраил Кръстевич се превъплъщава Костадин Караиванов, който знае историята от неговия дядо, участвал като пешеец в самото Съединение през 1885 година. 

От няколко години насам ролята на Недялка Шилева, която е извезала знамето на съединистите и сама става знаменоска на четата, се играе от Лиана Панделиева. Тази вечер събитията отново ще оживеят за жителите и гостите на историческото селище. За първи път героите ще бъдат в съвсем нови костюми, направени по исторически снимки и доближаващи се до оригиналните. Досега те ползваха дрехи от операта в Пловдив. Костюмите са дарение от ГЕРБ Пловдив област.

Празничният ден в Съединение започна с Тържествена сесия на Общинския съвет сутринта, а вечерта е тържествената заря- проверка. Съпътстващите мероприятия за Деня на Съединението стартираха още преди седмица. 

Тази година се честват две годишнини - 145 години от рождението на Недялка Шилева и 175 години от рождението на поп Иван Генов, който освещава знамето на четниците. Годишнините бяха отбелязани с Празници на улиците, носещи техните имена.


Източник: радио "Фокус"

Виж коментарите (1)

Още по темата (66):
06.09.2014 С тържествена заря завърши в Пловдив честването на Съединението
06.09.2014 Пловдивчани поднесоха цветя пред паметника на Захари Стоянов
06.09.2014 Митрополит Николай отслужи тържествен молебен в храм "Света Богородица" по случай празника
06.09.2014 Илко Николов: 6-ти септември е и повод за гордост за всички нас
06.09.2014 Потвърдено: Президент и премиер днес в Пловдив за Съединението
06.09.2014 Операта пренася "Българи от старо време" на открито в Стария град
Още новини от Регионални новини:
Завод за кроасани в пловдивско село отива в историята, търсят му ...
Има трети задържан заради контрабандата с радиоактивния америций
Откриха 81-годишна пловдивчанка в безпомощно състояние, загубила ...
Последната информация от полицията за пожара на АМ "Тракия"
Гори от двете страни на магистрала "Тракия", екипи на полицията и...
Печеливш доскоро месокомбинат и месарница отиват в историята, ЧСИ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).