Граф Игнатиево става база на американските военновъздушни сили

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:49 / 24.09.2004
2120
През следващите 10 години армията на САЩ ще изостави 35% от базите си от времето на Студената война и сградите, които използва в чужбина, като целта е предислокация в страни от Азия, Африка, Близкия Изток и Източна Европа, във връзка с борбата срещу тероризма. Оцелелите ще бъдат разделени на три категории. Постоянни бази ще има в Германия, Япония и Южна Корея. Втората категория са изнесени напред бази, например в Хондурас и Оман. В третата попада България - с бази без постоянен американски персонал, които ще служат като трамплин за спешни въздушни операции или за тренировки. Предложението за базите в България е записано в доклада на военния министър Доналд Ръмсфелд, представен вчера пред Комисията по въоръжените сили към Сената на САЩ. "Трябва да можем да извършим много бързо всички нужни военни операции на всяко място по света", заяви пред АП зам.-министърът на отбраната на САЩ по политическите въпроси Дъглас Фейт, който е главният архитект на предислокацията.
В Румъния САЩ проявяват интерес към военновъздушната база “Михаил Когалничеану” в Констанца и черноморското пристанище Мангалия.
В България, която се присъедини към НАТО през тази година, военните летища в Сарафово и Граф Игнатиево може да служат като опорни бази или т.нар. "водни лилии" на американските сили, където те могат да се разполагат на обучение на ротационен принцип.
Авиобазата в Граф Игнатиево разполага с една от най-добрите писти на Балканите. Преди три години тя бе модернизирана и удължена от 2.5 на 3 км. На нея вече могат да кацат и излитат всички видове транспортни и бойни самолети. За реконструкцията отидоха близо 10 милиона долара. Готовността на новата писта към днешна дата е в пълен обем, казват военните специалисти от Граф Игнатиево. Тя е с широчина 60 метра и коефициент на здравина (PSM) ­ 70. Летището е по стандартите на НАТО и отговаря на световните стандарти за безопасност и сигурност на полетите. Разполага с модерна навигационна и комуникационна система, благодарение на която може да поддържа директна връзка с Пентагона.

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Бивш военен пилот за инцидента край "Граф Игнатиево": Избрали са ...
Едно от най-близките до Пловдив села: Това е подигравка, няма да ...
Разясняват е-досие в Асеновград
МВР Пловдив: Ученици откраднаха от автосалон мотор за 20 000 лева...
29-годишна е шофирала колата, полетяла от Асеновата крепост
Такава опашка България не помни!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).