ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Хазяин дава Роберт Петров на съд
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:42 / 26.06.2006Коментари (0)1126
От 30 юни Родопският драматичен театър в Смолян ще носи името на Николай Хайтов. Тогава ще се състои официалната церемония по наименоването, на която ще присъства и министърът на културата проф. Стефан Данаилов. В чест на празника, на сцената на родопския театър ще гостува спектакълът „Дивите” по разказа на Хайтов – „Дервишово семе”. Постановката е с участието на актьорите Георги Къркеланов и Васил Михайлов, когото помним от телевизионния сериал „Капитан Петко войвода”, и е безплатна за гражданите на общината.

Датата 30 юни не е избрана случайно, защото тогава Общинският съвет одобри предложението на Инициативния комитет да увековечим паметта на големия български писател и почетен гражданин на Смолян, коментира кметът на общината Дора Янкова. Според нея няма друг майстор на словото, който така здраво да е свързан с Родопите и толкова мащабно да описва природата и самобитността на хората в този край.

Въпреки, че Родопският драматичен театър има над 50-годишна история и на неговата сцена са се играли велики български постановки, гостували са режисьори от Македония, Русия, Австрия и Швеция, и са печелени много национални награди, досега той си нямаше име. Най-ценното обаче е, че предложението театърът да се казва Николай Хайтов дойде от самите граждани на общината, и тази идея срещна всеобща подкрепа, подчерта Дора Янкова.

ИСТОРИЯТА:

Родопският драматичен театър в Смолян е създаден през 1951 г. и в началото постановките му са се играли в читалище „Христо Ботев”. През 1984 г. професионалната група се нанася в сегашната си сграда, която е построена по проект на арх. Стефан Попов. За нея той получава "Специален приз" на Третото световно биенале за архитектура в САЩ през 1985 г. Годишно в смолянския театър се поставят 4 продукции и се играят около 85 представления.

Идеята Родопският драматичен театър да носи името на Хайтов дойде още през 2003 г., когато повече от 120 изтъкнати общественици, творци и научни работници изразиха желание да почетат по подобаващ начин паметта на своя почетен гражданин. По-късно бе създаден Инициативен комитет с председател Костадин Чаталбашев. На 26 март 2004 г. той внесе предложение до кмета и Общинския съвет на Смолян за официално наименоване на театъра.

Идеята бе обсъдена отново с граждани, творци и интелектуалци и, след като срещна тяхната гореща подкрепа, Общинският съвет в Смолян гласува на 30 юни 2004 г. Родопският драматичен театър да носи името на Хайтов. Решението за това бе изпратено на тогавашния министър на културата Божидар Абрашев, но процедурата по наименоването бе придвижено едва по времето на проф. Стефан Данаилов.

Официално Родопският драматичен театър в Смолян получи името на Николай Хайтов с Указ на президента от 27 януари 2006 г.

ДЕЛОТО НА ХАЙТОВ:

Големият български писател Николай Хайтов е роден на 15 септември 1919 г. в с. Яврово, община Асеновград. Два мандата е бил председател на Съюза на българските писатели, а през 1997 г. става академик на Българската академия на науките.

Хайтов бе изключителен майстор на разказа. Сборникът му “Диви разкази” е преиздаван над 50 пъти, а по негови произведения са направени едни от най-хубавите български филми - "Козият рог", "Мъжки времена", „Краят на песента" и телевизионният сериал "Капитан Петко войвода". Разказите на Хайтов, както и останалите му есета, публицистични статии и пътеписи са преведени на 23 езика и издадени в близо 5-милионен тираж.

Хайтов е носител на Димитровска награда за проза през 1969 г., на литературната награда "Йордан Йовков" през 1995 г. и на Вазовата награда за литература през 1997 г. Година по-рано той получава и Първа награда на световния конкурс за къс разказ в Арнсберг, Германия. През 2000 г. става носител на орден "Стара планина".
Големият български писател почина на 3 юли 2002 г. на 82-годишна възраст. На траурната церемония в зала „Света София” на Народното събрание дойдоха да се поклонят над 2000 граждани, писатели и политици, а в памет на Хайтов народната певица Валя Балканска и гайдарят Петър Янев изпълниха песента "Руфинка болна легнала".







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: