ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Храна за столетници правят в Мугла
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:42 / 31.07.2006Коментари (1)1541
Кулинарна изложба “Храна за столетници” е една от атракциите в празника на село Мугла, който ще започне на 1 август и ще продължи цяла седмица.
Приготвянето на здравословни ястия ще бъде заснето на филм, а после те ще бъдат предоставени за дегустация, каза кметът Алексей Митев. Кулинарният маратон ще е на 2 август от 13 до 15 часа. Кус-кус, клин, пататник, качамак, люта, пироли, бито сирене, овче мляко и мурсалски чай са част от специалитетите, характерни за Мугла, които ще бъдат предложени на конкурсната комисия. В нея участват представители на дискусионен клуб “Храни, здраве, дълголетие” и на фондация “Родопски форум”, които са партньори за организиране на празника на селото. Двете сдружения са част от проекта “Орфей” на компания “Съединение”, насочен към здравословния начин на живот и мистиката на Родопите.
Преди кулинарната изложба “Храна за столетници” ще бъде възпроизведен хилядолетния обичай “Среде лето”. В 9.30 ч. съборяните ще се съберат край Яза, където се пеят песни и се гадае по китки, пренощували под звездите. Това е продължение на езически обред, с който започва брането на прочутия мурсалски чай, носещ здраве и дълголетие.
Другата кулминация на празника на Мугла ще е на 5 август, когато е предвидено увеселение, поясни кметът Алексей Митев. Хорът за автентично пеене при селското читалище “Г.С. Раковски” ще изнесе тържествен концерт. След него на сцената ще излязат гостуващи трупи, а вечерта ще има дискотека с лотария.
Фотоизложба “Отглас отдалече и занапред”, показваща бита, традициите и обичаите на селото, откриване на музейна сбирка “Етнографски бит и култура” и демонстрация на занаятчийски умения също са включени в програмата на празника. Той ще бъде закрит с кръгла маса “Културно и икономическо развитие на Мугла” на 6 август.
В селото и околностите му е сниман филмът “Време разделно” по романа на Антон Дончев. То присъства и в разказите на Николай Хайтов. Мугла е известна и с естественото находище на мурсалски чай, наричан Роподската виагра, заради неговия ободряващ, стимулиращ и укрепващ ефект.
Според изследователя Никола Гигов близо до Мугла би трябвало да се намира храм на Кронос – едно от четирите главни светилища в Родопите по времето на Орфей. Местна легенда твърди, че в горите край селото се извисява 3-метрова статуя на Богинята-майка Деметра.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Наблюдател
на 31.07.2006 г.
0
 
 
Драги Мугленци бихте ли могли да забъркате блюдо с голамо съдържание на токсини и други подобни подправки за около 80 000 души от квартал Столипиново в Пловдив ще го сервирам по Ваша разпоредба топло или охладено.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да (364) 54%
Не (244) 36%
Не мога да преценя (61) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: