Христо Ковачки купува сградата на библиотеката в Пазарджик

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
20:30 / 30.09.2004
1508
Столичното “Ел Ем Импекс” ЕООД е заявило инвеститорски интерес към рушаща се от 20 години в центъра на Пазарджик сграда, строена за библиотека на областния град. Проекторешението за продажбата ще се обсъжда на предстоящото заседание на общинския съвет, което ще се проведе на 7 октомври. Между 3,5 и 5 млн лева е размерът на бъдещата инвестиция, а предлаганата продажна цена възлиза на 1 млн. лева без ДДС.
Намеренията на Ел Ем Импекс са на първия етаж да бъдат разположени супермаркет и Happy Bar&Gril, а на приземния етаж да се обособят места за картинна галерия, фитнес и медико-спортен комплекс, зали за концерти и за развиване на художествено-творческата самодейност в града, както и школи по интереси. На второто ниво ще се разположат битово-промишлен търговски базар, магазини, аптека и т.н. Предвижда се на третия етаж да се помещават представителство на банка и офис помещения. Пусковият срок на обекта е 18 месеца, а проекто-договорът предвижда разкриването на минимум 250 работни места. Част от средствата, предвидени в инвестиционния кредит за довършване на сградата, ще бъдат пренасочени към Библиотека “Никола Фурнаджиев”.
Собственикът на Ел Ем Импекс Христо Ковачки е поел ангажимент да подпомага детски градини, болници и домове за деца в неравностойно положение в Община Пазарджик. В този момент сделката е добре дошла за подкрепата на общинския бюджет, коментираха съветници в местния парламент. Според тях това е едно рационално решение, а и до голяма степен сградата ще запази и своето първоначално предназначение на културно-информационен и търговски център.
Името на Христо Ковачки нашумя редом с това на Косьо Самоковеца около приватизацията на пристанище Бургас, но по-късно стана ясно , че между двамата няма нищо общо. Ковачки има мажоритарни акционерни дялове в ТЕЦ “Марица-Изток 3” и мина “Чукурово”. Фирмата му има интереси и в производството на електроматериали и лазерните технологии. Ел Ем Импекс е собственик на Търговска къща “Деница” и основен акционер в “Нова Деница”. За миналата година приходите на дружеството възлизат на 5 941 469 лева. До тази фаза на сделката в Пазарджик се стигна след неколкомесечни разговори между собственика на фирмата и председателя на ОбС-Пазарджик Тодор Попов.

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Бивш военен пилот за инцидента край "Граф Игнатиево": Избрали са ...
Едно от най-близките до Пловдив села: Това е подигравка, няма да ...
Разясняват е-досие в Асеновград
МВР Пловдив: Ученици откраднаха от автосалон мотор за 20 000 лева...
29-годишна е шофирала колата, полетяла от Асеновата крепост
Такава опашка България не помни!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).