ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Извънредно положение в Асеновград
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:23 / 06.09.2006Коментари (12)3806
©
Коренът на конфликта между двете ромски фамилии от Асеновград, при който бяха убити трима човека, е от преди 25 години, съобщи шефът на областната дирекция на полицията комисар Ангел Рангелов.
Задържани са двамата извършители на убийството на Мехмед Али и неговата съпруга Амаде. Единият от тях е направил пълни самопризнания като е заявил, че за него убийството на човек от рода Белчеви е било въпрос на фамилна чест.

Доколкото знам, напрежението между двете фамилии е причинено от борба за надмощие, обясни кметът на Асеновград Кирил Трендафилов. Малко преди 14 часа вчера той очакваше шефовете на полицията и ромски лидери за обсъждане на мерки за потушаване на кървавия сблъсък. През годините войната между Белчеви и Юзеирови е взела и други жертви, допълни градоначалникът. Напоследък в квартал Лозница е било спокойно. Но при тях е като при пожар - напрежението тлее дълго и изведнъж лумват пламъци, каза Кирил Трендафилов. От полицията и циганските първенци той очакваше радикални действия защото опасността от нови безредици и убийства в махалата остава реална.

Само с груби полицейски мерки не можем да се справим и да потушим конфликта, обяви още комисар Ангел Рангелов. В понеделник, след убийството на двамата съпрузи, той лично ръководеше операцията в Асеновград и вкара допълнително жандармерия в гетото. Комисарят бе категоричен, че страстите могат да бъдат усмирени само с намесата на неформалните лидери на малцинството. Общо седем са задържаните за двойното убийство в понеделник пред сградата на местното РПУ. Те са били разпознати след разчитане на записа от видеокамерите. Ангел Рангелов призна, че не са очаквали толкова брутална саморазправа и то пред сградата на полицията на централния площад на Асеновград.
Двамата убити са родители на 17-годишния Юзеир, който в събота участва в спречкване с четирима тийнейджъри от рода Белчеви. Тогава неговият вуйчо Васил Юзеиров организирал преследване на момчетата от другата фамилия. В последвалото масово сбиване с мотика бил накълцан 61-годишният Юсуф Белчев, който по-късно починал.

Категорично, смъртта на съпрузите е продължение на вендетата, заявиха вчера работещи по случая полицаи от Асеновград. Двойното убийство е извършено умишлено и като акт на отмъщение. Няколко мъже от рода Белчеви първо засекли автомобила, в който пътували Мехмед и Амаде. По мобилния телефон извикали още свои роднини, които пристигнали с друга кола. Кървавата развръзка настъпила за броени минути - единият от мургавите грабнал камък от близката вестникарска будка и с него размазал черепа на мъжа, а друг наръгал с нож на няколко места съпругата му. След това нападателите се разбягали в различни посоки.

На практика циганският квартал Лозница от събота живее в ситуация на извънредно положение, макар такова да не е официално обявено. Хората не смеят да пуснат децата си да играят на улицата, дори магазините са пусти. Комендантски час няма, но всички се прибират още по светло. В понеделник в махалата беше вкарана още жандармерия, а униформени на практика са през 20 метра на всяка улица.
В гетото е въведен пропускателен режим. На шосето за Пловдив са разположени патрули, за да не се допусне пристигането в града на близки на загиналите от други селища. За погребението вчера след обед на Мехмед и Амаде Али бяха взети допълнителни мерки за сигурност. Живеещите в квартала вече настояват двата враждуващи рода да бъдат изселени.

Принудителното извеждане на цели фамилии и опитите им за заселване другаде не дават резултат, коментираха вчера пред "Монитор" полицаи, които посъветваха да си припомним сагата с видинския клан Зрънкови. Продължението на вендетата не зависи от населеното място. В нея правилото "зъб за зъб, око за око" се прилага без условие и може само да се отложи във времето. Доказват го няколкото опита за изселване на войнстващи семейства и от "Столипино", и от "Шекер махала" през последните години.

В гетата представителите на противопоставящите се родове често не помнят за какво и преди колко време е тръгнала омразата между тях, но знаят, че са кръвни врагове. Може да е за откраднат кон, изоставена булка, за власт или за преразпределяне на пазара на наркотици...В гетата има йерархия, която първенците искат да утвърдят, а тези под тях - да я променят.

По закона на вендетата смърт се изкупува само със смърт. За това и мъжете от Белчеви са причакали двамата съпрузи - да отмъстят за смъртта на Юсуф като ги убият.

По същия начин през юни тази година при масово сбиване в "Столипиново" бе застреляна 55-годишната Верка Ракипова, а роднините й Николай и Велко Ракипови бяха ранени. Задържани бяха братята Гюнай и Евран Камберови. От гетото тогава обясниха, че двете фамилии имали стара вражда, но като причина за убийството бе посочена смъртта ден преди това на Сашо Исов, който бил близък до другия род. Пребили го в заведение на ул. "Калина" след скандал с друга компания каква музика да слушат. Отмъщението било въпрос на време. Не се наложило да се чака дълго - още на следващата вечер момчета от двете фамилии се скарали докато гледали мач от Световното първенство по футбол, след което се намесили родителите им. Хлапашката кавга за минути прераснала в улична битка, в която участваха повече от 50 човека от фамилиите Ракипови и Камберови. При обиски от къщите на двата рода тогава полицията иззе голямо количество късоцевно бойно оръжие, газови пистолети и ловни пушки. Често бизнесът на войнстващите фамилии е незаконен и всеки мъж от тях е въоръжен, допълниха полицаи. За да избегнат възмездието, близките на задържаните братя веднага след ареста им се изнесоха от къщите си в "Столипиново". Съседи разказаха, че са го направили през нощта, за да не разберат другите къде отиват.

Официалното правосъдие също не е пречка пред отмъщението по сицилиански на отмъстителните цигани. Честта на фамилията налага тя да бъде защитена на всякаква цена и в случая годините, прекарани в затвора, са без значение.

Така например фамилията Еминови отреди преди две години ролята на камикадзе на млад мъж, който трябваше да отмъсти за смъртта на Тасим Еминов - Тихия. Той бе застрелян, а други две момчета на 16 и 19 години - ранени, при масови безредици в пловдивската "Шекер махала". Убийството стана след скандал и ръкопашни схватки между техни роднини и хора от клана на Юсеинови. Убиец на Тихия се оказа Гьокшен Юсеинов - Бомбата, който стрелял в тълпата с карабина.

Тъй като издадената от семейния съвет присъда за Бомбата можеше да остане неизпълнена заради очертаващата се доживотна присъда, Еминови решиха да го застрелят по време на процеса. Двайсетина човека от фамилията тогава едновременно щурмуваха Съдебната палата в Пловдив, разчитайки да вкарат в суматохата пистолет, с който да бъде извършено убийството. Полицията обаче разкри заговора. Седмица след това в сградата на съда в Пловдив бяха монтирани скенери за оръжие.
И двата клана се занимават с престъпна дейност, а конфликтът между тях е за надмощие. Спорът им е всъщност за разпределяне зоните на влияние не само в Шекер махала, признаха тогава от ръководството на пловдивската полиция.

Относителното примирие в асеновградския квартал Лозница сега се крепи "на върха на щика" на жандармерията и полицията, признаха от кметството. Информацията е на вестник "Монитор".







Зареждане! Моля, изчакайте ...
ASGR E STOLICA NA TU
на 13.09.2006 г.
0
 
 
GADNITE CIGANI OT CIGANSKIQ GRAD DA UMIRAT SHE IM EBA MAIKATA HEPATITNA RQZANA V ASENOFGRAD REZACITE SA POICHE OT BULGARITE
Aнонимен
на 06.09.2006 г.
0
 
 
Аз като казвам, че единствените истински българи в тази държава са македонците , вие не вярвате! Всички други са гагаузи/варненци/, власи/северняците/, гъркомани/пловдивчаните/, католици и тем подобни , но не и българи! Браво на вас, петричани, браво македонци!
Aнонимен
на 06.09.2006 г.
0
 
 
Стар случай, но поучителен!
Aнонимен
на 06.09.2006 г.
0
 
 
Етнически конфликт се разгоря в Петрич заради смъртта на 19-годишния ром Веселин Митов. Местното малцинство постави ултиматум на полицията да разкрие извършителите на престъплението, който изтича във вторник - иначе започват бунтове и безредици. Роми от града дори заплашиха българите със саморазправа и убийства. Митов беше открит в събота пребит, запален и хвърлен край оранжериите в Петрич. Младежът е бил още жив, когато е горял. Първоначално ромите заявиха, че Митов е бил бит от българи и никой не се е притекъл на помощ на нечовешките му викове. Убийството е в резултат на любовна драма, съобщи в понеделник висш полицейски източник от РДВР-Благоевград. В помощ на колегите от РПУ-Петрич бяха командировани всички инспектори от сектор “Криминален” начело с началника на районното звено “Полиция” полк. Димитър Балев. Официално заключението на криминалистите ще бъде оповестено във вторник, когато изтича тридневният срок, поставен от ромите. Събраните досега данни сочели, че Митов най-вероятно е убит от група роми от друг клан. Причината била любовна афера с жена от Петрич, с която младежът имал връзка от 2 години. Тя искала да се оженят, но Митов отказал да се развежда, защото имал две деца. "Заканите за саморазправа и убийства над българи са плод на силни емоции. Положението и на двата етноса е тежко, но не трябва да се насажда етническа вражда, защото живеем в един град", заяви в понеделник кметът на циганската махала Николай Айдаров. Всички сме българи и вярваме в органите на реда, че ще открият извършителите на престъплението, добави той. В Петрич живеят близо 4000 роми. В понеделник в града беше тихо и спокойно в очакване да изтече ултиматумът към полицията.
Aнонимен
на 06.09.2006 г.
0
 
 
Даже и за сапун не стават. Сапуна почиства, а те гледат да осерат метеното. Просто ги завързваме по черешите, бутилка бензин и ето ти бенгалски огън за Съедиението :)
Aнонимен
на 06.09.2006 г.
0
 
 
Не са хора!Не са и животни! Те са сапун!
Aнонимен
на 06.09.2006 г.
0
 
 
Да,хора са,но единствените в света без никакъв принос към еволюцията.Как може,за толкова много години да не мръднат в развитието си дори на милимунда.Що за хора са това?
djvalantine
на 06.09.2006 г.
0
 
 
Moge da sa tcigani, ama i te sa hora! No vig govedata ste vie s tezi komentari i s maloumnoto si mislene! Daj boge po malko ..... kato vas da ima v Bulgaria!
Aнонимен
на 06.09.2006 г.
0
 
 
neka se izbiqt deiba tqxnata mama ciganska trima po malko mnogo vajno!!!!!
Aнонимен
на 06.09.2006 г.
0
 
 
Кой каза, че са умрели хора? Нещо са се объркали... това е поредното убито говедо... кво толкова
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Шампионска лига сезон 2024/2025
Ботев в Лига Европа, сезон 2024/2025
Първа лига, сезон 2024/2025
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: