ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Класическият шик на Пампорово
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:49 / 11.11.2006Коментари (6)1762
©
Знаете кое е това място в сърцето на Родопите, на 260 км от София, на 85 км от Пловдив и на 15 км от Смолян, нали? Най-слънчевият високопланински курорт у нас, където дните в годината, в които светилото огрява хълмовете му, са повече от 240. Където дебелината на снежната покривка е 140-150 см, задържа се между 150 и 200 дни и превръща мястото в рай за всички скиори и сноуборд маниаци. Пампорово е най-класическият наш зимен курорт, който по правило се свързва с лукс, релакс и спорт.

Родопският курорт е подходящ както за хора, решили да се поглезят в многобройните СПА-хотели, ресторанти, заведения в стар български стил, казина, барове и дискотеки, така и за запалените скиори. Климатът тук е мек, със силно средиземноморско влияние. Средната годишна температура е 8.5°С, надморската височина е 1650 м, а най-високият връх Снежанка е на 1926 м. Пампорово като част от Средните Родопи е уникално със своята отрицателна йонизация на въздуха, което според медиците е много ценно за здравето.

За Пампорово не са характерни нито резките промени във времето, нито лавините, така че спокойствието и безопасността на скиорите тук са гарантирани. На тяхно разположение са 17.5 км алпийски писти, 34 км писти за дълго бягане, оборудвани с 6 седалкови лифта и 13 ски влека с капацитет 9500 души на час. Пистите в Пампорово са с различна степен на трудност. В курорта има елитно ски училище, гардероби за екипировка и квалифицирани инструктори.

Преди 2 г. за модернизацията и реконструкцията на ски съоръженията и пистите бяха вложени 20 млн. лв. Новият четириседалков лифт на австрийската фирма "Допел Майер" замени стария едноседалков лифт от автогарата до хижа "Студенец". Съоръжението е с капацитет 2000 души на час и безконтактна пропускателна система, за да пести време.
Новите шест оръдия за изкуствен сняг покриват писти с дължина над 2 километра. Сезон 2004/2005 предложи като забавление за туристите електронно измерване на скоростта и времето при ски спускане, нощно спускане по осветена писта, разходка с шейна, теглена от кучешки впряг. Пистите бяха разширени до 50 метра на места и нивелирани.
Въпреки увеличения брой на леглата за идния сезон не бе предвидено прокарване на нови писти и съоръжения.

Смолян и Пампорово ще бъдат свързани с лифт. Общината е възложила на два екипа да подготвят проектите, а техническите проучвания за съоръжението вече са направени. Ще има междинна станция на 5 км от Смолян в местността Райковски ливади, която активно се застроява с хотели и вили. По тази отсечка ще се движи кабинков лифт, като всяка клетка ще е с 6 места. От Райковски ливади ще се продължава със седалков лифт до връх Снежанка, който е на 2.4 км. Той ще се ползва предимно от скиори и туристи, които ще се качват на Пампорово много по-бързо. Капацитетът на въжения път ще бъде около 720-750 души на час. Цялата инвестиция, която се предвижда за монтаж, изграждане и пускане в експлоатация на съоръжението, е в размер на 24.9 млн. лева. Въжената линия ще облекчи поне наполовина потока от автомобили и ще реши проблема с паркингите, които са крайно натоварени през зимата. През лятото лифтът ще се използва предимно за атракция.

Освен условията за активен зимен спорт и почивка Пампорово предлага и възможности за летен планински туризъм. В топлите месеци курортът е отлично място за планинарите. Тук се пресичат двата основни туристически маршрута в Западните Родопи по продължението на билата на Чернатица, Перелик и Преспа. За любителите на планинското колоездене има множество подходящи пътеки. Природата тук е щедра откъм забележителности и феномени като Чудните мостове, Триградското ждрело, Буйновското ждрело, Ягодинската пещера, пещерата Ухловица, Смолянския водопад. Съвсем наблизо са Бачковският манастир, Асеновата крепост, с. Широка лъка, планетариумът в Смолян. Заслужава си да се види и новият православен храм в Пампорово, който в момента се изографисва, и зрелището е божествено.

В летния сезон намирането на свободни стаи в хотелите не е проблем, още повече че цените са чувствително по-ниски, отколкото през зимата. Можете да избирате сред няколко петзвездни хотели, голям е изборът при хотелите с 4, 3 и 2 звезди. Можете да се настаните и в някое от вилните селища. През зимата въпросът с нощувките е по-труден, но ако сте достатъчно прозорлив и си организирате ваканцията навреме, както и ако сте достатъчно платежоспособен, това може да се уреди. Нощувките в хотелите през предстоящия зимен сезон запазват в общи линии цените от предишния. От 35 до 150 лева за нощувка в двойна стая варират цените в представените на Родопската туристическа борса хотели в Пампорово. Най-скъпите тарифи са през т. нар. висок сезон около Коледа и Нова година. След 7 януари нощувките поевтиняват до 50% в отделни хотели.

В навечерието на сезона Пампорово разполага с над 3000 легла в апартаментни комплекси с 3 и 4 звезди, обясни Георги Георгиев, председател на хотелиерското сдружение „Пампорово 21 век". По негови данни за следващия ски сезон в курорта ще бъдат готови още около 4000 места в комплекси, в които продадените апартаменти се обслужват и като хотелска база. Сериозен проблем и през тази зима се очертава липсата на достатъчно места за паркиране, обясняват от сдружението. Смята се, че ако 20% от туристите пристигнат с личните си автомобили, паркингите ще бъдат недостатъчни да поберат колите.

В курорта дни преди зимния сезон кипи строителство. В момента тук се строят над 120 нови сгради. Целта е не само привличането на туристи, но и продажбата на апартаменти в хотелските комплекси. Голям интерес към трайна собственост в курорта проявяват все повече руснаци, датчани и норвежци. Такава инвестиция се връща средно за 10 години, смятат брокери. Най-актуална в момента е покупката на луксозно обзаведен апартамент, който новите собственици могат да ползват за почивка и да отдават под наем през останалата част от сезона.

Средно 15% е очакваният ръст на туристите през новия зимен сезон. Тук идват предимно британци, руснаци и ирландци. Има и германци, но те са значително по-малко в сравнение с предишни години. Информацията е на вестник "Сега".







Зареждане! Моля, изчакайте ...
1234
на 12.11.2006 г.
0
 
 
Да наистина, добре платена статия. Колко българи ще могат да си позволят тази година да се качат на Пампорово, за да карат ски? Едва ли 10%. Цените на лифт - картите сигурно ще ударят 60 лева за ден. Да не говорим за цените на другите услуги, като храна, нощувки и т.н. Курорта Пампорово е курорт за чужденци, напраявиха така, че средния българин да гледа Пампорово само на телевизора или пък да чете за него по вестниците. Сега курорта е строителна площадка, стана ясно, че няма да спират строежите и през зимата? Една от главните писти също е застроена. Вече ще се редиш на опашка и за спускане по пистата не само пред лифта
Aнонимен
на 11.11.2006 г.
0
 
 
Заслужава си да се види и новият православен храм в Пампорово, който в момента се изографисва, и зрелището е божествено. Гавра с вярата. Тази църква я направиха на публичен цирк...
S BOTEV PLOVDIV V SA
на 11.11.2006 г.
0
 
 
???TOIA DETO E PISAL TAZI STATIA NE ZNAM KOLKO SA MU PLATILI,AMA TRIABVA DA E DOBRA CENATA,ZASHTOTO TRIABVA DA SI MNOGO NAGAL INACHE ,ZA DA PISHESH PODOBNI TAPOTII? KOITO E OTISHAL NA PAMPOROVO PEZ ZIMNIA-AKTIVEN SEZON,NADALI SHTE NAPRAVI TAZI GRESHKA VTORI PAT....ILI TRIABVA DA E MAZOHIST-DA SEDISH I DA CHAKASH PO 40-50 MIN,ZA DA SE KACHISH NA LIFTA I POSLE NIAKOI DA TE OTNESE PO PISTATA SI E LUDOST!!! KURORTA E DOBAR,NO SAMO OT KAM PRIRODNI DADENOSTI....NIKAKVA INFRASTRUKTURA,GRAM.....IMA HORA,ZASHTOTO IMIDJA GI PRIVLICHA OSHTE I,ZASHTOTO E BLIZKO DO PLOVDIV ,AKO NE MU E GOLIAMO IMETO NIKOI NIAMA POVECHE DA STAPI TAM.TOLKOVA MAFIOTI IMA,TOLKOVA KRADENI PARI,TOLKOVA PARI,KOITO TRIABVA DA SE IZPERAT,A NIKOI NE MODERNIZIRA PISTITE,NIAMA MASHINI,NISHTO.....KARAT SI IA SAMO NA SLAVA I VSICHKO SHTO E TURIST , POSTEPENNO SHTE OTIDE KAM SHOPITE,NA BANSKO I BOROVEC!!! STIAGAITE SE UPRAVNICI NA KURORTA,CHE IME TRUDNO SE GRADI,OSOBENO V TAZI KONKURENCIA???? IZBIAGAT LI HORATA,TRUDNO SHTE SE VARNAT!!!
*1912*
на 11.11.2006 г.
0
 
 
1) Естественият сняг на Пампорово поначало е недостатъчен и много рядко надхвърля метър, така че се чудя тва в статията откъде са го измислили 2) На Пампорово съм ходил всяка зима, за последно преди 3 години. Още тогава пистите бяха супер задръстени от народ и на лифтовете се чакаше по 40 мин понякога. Сега като са построили още сума ти нови хотели, Манастири и други простотии дето изобщо не сам ги виждал не мога да си представя кво за дръстване е и ква мизерия е да се кара събота и неделя примерно. Иначе Пампорово ми е любимия маунтин и е много яко!
Aнонимен
на 11.11.2006 г.
0
 
 
А българите дали можем да си го позволим бе тъпанари! За нас тр. да е без пари. За кво живеем и се гърчив в тая скапаняшка държава.
e
на 11.11.2006 г.
0
 
 
abe prijatel pi6e6 zakalasi4eski 6ik napamporovo tova dobre ama slogi edna po svjastna simka be saladur taja snimka e kato gledam za GSM tolkova drugi tapi novini sa s golemi snimki i toja pat ne mi pla4i 4e njama6 reklami ! Ami kato ima6 samo futbolni novini kak vo pose6tenie na tozi sait o4akva6?????
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: