ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Кметът на "Марица": Отказаха ни най-дългата и печеливша автобусна линия в Пловдив да превозва пътници до Труд
©
Транспортната криза в Община Пловдив последните седмици създаде сериозни затруднения в придвижването на жителите на областния център и региона. Неочакваното и преждевременно спиране на два ключови автобусни маршрута до Труд и Войводиново предизвика неудобство за хората, разчитащи на обществен транспорт за ежедневните си нужди – от работа и училище до посещения при лекари и институции.

Липсата на редовен транспорт до областния център остави възрастни хора, ученици и хора без личен автомобил практически откъснати от Пловдив. Това предизвика недоволството на жителите на двете населени места, които планират протести през уикенда. Община Марица своевременно реагира и намери алтернативни варианти, като осигури редовна линия от Войводиново до Пловдив, увеличи автобусите по маршрута и вече месец извозва пътуващите с нов превозвач.

По инициатива на кмета на Община Марица се проведоха съвместни срещи с областна администрация и Община Пловдив и се намериха решения по транспортната криза, създаваща затруднения. За жителите на Труд също се намериха варианти за придвижване до областния център. Във връзка с предстоящите протести през уикенда, свързани с транспорта в двете населени места, Димитър Иванов направи коментар, както и за недоволството на жители от Трилистник. Те настояват НКЖИ да изпълни забавения проект за изграждане на прелези и надлез, които да позволят нормалното придвижване в региона. Кметът на Община Марица подкрепя исканията на хората и търси варианти за решаване на проблемите им.

Г-н Иванов, днес жители на Труд ще протестират отново с искането автобус № 1 от градския транспорт на Пловдив да стига до селото. Какви действия предприехте Вие и администрацията на Община Марица?

Създаденият транспортен проблем е от компетентността на Община Пловдив, която има договор с превозвача, но рефлектира върху жителите на нашата община. Относно исканията за автобус № 1 от градската транспортна схема на Община Пловдив, инициирах среща при областния управител проф. д-р Христина Янчева. Представителите на пловдивската администрация отказаха автобус 1 отново да превозва пътници до село Труд, защото според тях, това ще наруши най-дългата автобусна линия от градската транспортна схема в Пловдив.

Те заявиха, че тя е единствената печеливша в града, а всички останали са в нарушение. Както видяхме, в четвъртък Община Пловдив прекрати договорите на 13 линии от градския транспорт, включително за автобусите № 1 и № 15, които засягат жителите на Община Марица.  

Помолих проф. д-р Христина Янчева в областната транспортна схема да се направят още две спирки в града на всички междуградски автобуси, които преминават през Община Марица. Едната да е в началото на Пловдив, а втората да е в центъра – по бул. "6-ти септември“ или бул. "Руски“ /до Moll-a/. Поисках и допълнителни четири курса в пиковите часове на маршрутна линия № 5. По този начин учениците и работещите да могат да отидат на училище и работа, а след това да се приберат спокойно от областния център. Разбрахме от представителите на Община Пловдив, че предстои обявяване на нова поръчка на маршрутка № 5. 

Паралелно с тези мои искания, съм написал писма както до областния управител, така и до кметовете на общините Съединение, Хисаря, Карлово и Панагюрище, с молба да проверят междуградските си линии – дали превозвачът спира на всички спирки, които са в областната транспортна схема и преминават ли през населените места на Община Марица, в частност през Труд.

Аз също съм ''ЗА'' автобус № 1 да достига до Труд, защото ще е най-удобният транспорт за жителите на селото и учениците. След като Община Пловдив отказа за линия № 1, намерихме компромисен вариант. На база на уведомленията на жители на село Труд и Инициативния комитет "Бъдеще за село Труд“ и техните искания съм инициирал както съвместна среща при областния управител, така и с представители на Община Пловдив. Информирал съм за ситуацията и съседните общини.

Това е в моите правомощия и това съм направил. С Община Пловдив постигнахме споразумение за маршрутка № 5. Написах писмо до администрацията на Пловдив и чакам отговор, кога най-рано ще се проведе конкурса за маршрутната линия.

Подобен е и проблемът в село Войводиново, жителите на което искат възстановяване на автобусна линия № 15, която бе спряна заради продължаващия ремонт на Брезовско шосе?

Заради продължаващия ремонт на Брезовско шосе, който няма да приключи до края на 2024 г., превозвачът на автобус № 15 прекрати возенето на пътници до Войводиново. Това стана без уведомление и от днес за утре. Фирмата се оправда с ремонта и дългите чакания на жп прелеза, което нарушавало разписанията и цялата транспортна линия на автобус № 15 в Пловдив. Веднага намерих алтернативен превоз с 8 спирки на влизане и 8 спирки на излизане във Войводиново. Извършихме проверка на областната транспортна схема за междуградските автобуси от Раковски и Брезово.

След като установихме, че има нарушения, съм уведомил кметовете на двете общини да извършат проверка на превозвачите дали спазват транспортната схема и спирките в Община Марица, като едно от населените места, през които преминават междуградските автобуси е село Войводиново. Очаквам отговор от тях. Ако се окаже, че превозвачите не спазват транспортната схема, молбата и препоръката ми към кметовете е да осъществят контрол и да вземат необходимите мерки. Паралелно с това съм уведомил и областната управа за това. Аз съм "ЗА“ линия номер 15 да превозва пътници до Войводиново, но никъде в подписаните договори между Община Пловдив и съответните превозвачи не фигурира Община Марица като страна в тези контракти. Всичко е в ръцете на Община Пловдив и фирмата-превозвач. 

Получих уведомления за тези два протеста, които се организират днес от 15:00 часа в Труд и във Войводиново. Разрешил съм провеждането им и паралелно с това съм уведомил органите на реда, респективно областна дирекция на МВР.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Локо в Първа лига, сезон 2024/2025
Поскъпване на хранителните продукти
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Кауза Колежа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: