ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Кметът на Смолян изнася временно кабинета си на Рожен
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:29 / 11.08.2006Коментари (0)949
Кметът на Община Смолян Дора Янкова изнася временно кабинета си на Рожен, докато трае Националния фолклорен събор. Въпреки полевите условия, той е оборудван с цялата необходима техника и ще работи в събота и неделя както обикновено. В съседство с кабинета на кмета на Роженските поляни са опънати палатки за комендантския пункт, здравната служба, временното полицейско управление и пресцентъра на събора. Там ще бъде паркиран и автобусът с мобилния телецентър.

Трите сцени, на които ще се изявяват участниците в националното надпяване и надиграване на “Рожен 2006”, вече са изградени. По последна информация на Община Смолян в събора ще участват 241 ансамбли и 246 индивидуални изпълнители – певци, свирачи, игрохорци и разказвачи от всички фолклорни области на страната. В надпяването на Роженските поляни ще се включат и състави за автентичен български фолклор от Полша и Унгария.

Тази сутрин, на централната сцена – с размери 12 на 12 метра, започна генералната репетиция на фолклорния спектакъл, с който ще се открие събора. В него участват над 1000 самодейци от Смолян. По обяд започва и репетицията на спектакъла “Звезден Рожен”, който съборяните ще могат да гледат в събота от 21,00 часа.

Изграждането на съборното село върви с пълна пара. На площ от 700 дка вече са опънати шатри за заведения за бързо хранене, хладилни витрини за безалкохолни напитки, бирарии, търговски обекти и увеселителен парк за децата. На поляната са монтирани цистерни с вода, а по продължение на цялото съборно село - химически тоалетни.

Двата паркинга с капацитет около 10 000 леки коли и автобуси са на двата входа на събора. Съборяните, които ще пристигнат от Пловдив, Чепеларе и Смолян могат да паркират до параклиса “Свети Кирик и Юлита”, а идващите от Кърджали, Мадан и Рудозем – пред ресторант “Рожен.

На Роженските поляни вече започнаха да пристигат и първите ентусиазирани съборяни, които опъват палатки на разрешените места. Очаква се посетителите да надхвърлят 80 000 души, което е два пъти повече от населението на общината. В началото на тази седмица кметът на Смолян Дора Янкова обяви, че музикантите от Виевската фолклорна група с ръководител Емил Узунски са готови да свирят 10 часа без прекъсване и покани съборяните да изиграят най-дългото българско хоро под звездите на Рожен.

За откриването на най-голямото фолклорно събитие на годината организаторите – Министерството на културата и Община Смолян са поканили президента на Република България Георги Първанов и министрите от кабинета. Официална делегация се чака и от община Пендик на мегаполиса Истанбул, начело със заместник -кмета Рюстем Кабил.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Да помогнем! Внук на "жълто-черна" легенда се бори с тежка болест
Първа лига, сезон 2024/2025
Подхвърлиха бебе пред къща в Айтос
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: