ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Кметът на село, което е на 6 минути от Пловдив: Районът расте главоломно, ще стане страшно!
Автор: Цвети Тончева 10:58 / 25.06.2024Коментари (31)53050
© Фейсбук
Районът около Белащица расте главоломно, а инфраструктурата не е подготвена за това. Това каза в интервю за Plovdiv24.bg кметът на Белащица Трендафил Бакалов. "И ВиК, и EVN – всичко се строи наново, трасета също. Неудобството е, че нямаме Общ устройствен план и всичко се прави на парче, както се казва. Може би половината от това, което е за застрояване, ни предстои, даже и повече.

Особено тук, в района между Белащица-Брестник, Белащица-Браниполе – всички тези земеделски земи, в по-голямата си част, вече са с променен статут, с ПУП-ове и там предстои строителство. Проблемът ще стане много голям", предупреди кметът на Белащица.

Според Бакалов, от ВиК трябва да помислят за някакви нови инвестиции в района, защото водопроводната мрежа е на повече от 50 години. Довеждащият водопровод е бил подменен преди около десетина години, но явно там дебитът е около 50 литра в секунда, което е недостатъчно. Аварии има доста, но обикновено те са в зимния сезон, когато налягането е по-голямо и няма такова потребление. Сега, през лятото, потреблението е по-голямо, налягането във водопроводната мрежа спада и обикновено авариите са по-малко.

Кметът Трендафил Бакалов съобщи добрата новина, че предстои рехабилитация на водопроводната мрежа в Белащица. Тази година най-голямата инвестиция от държавния бюджет в община "Родопи" ще бъде именно при тях. Рехабилитацията на първи етап е за около 3,5 милиона лева. В момента тече процедура по избор на изпълнител, така че се очаква тя да се случи тази година.

"Иначе целият проект е за около 15 милиона лева, но ще бъде на етапи, защото условието за финансиране е с праг до 5 милиона лева. Така че се надяваме в скоро време да започнат да се случват нещата при нас", добави Бакалов.

Относно перспективата община "Родопи" да бъде присъединена към Пловдив кметът обясни, че според него, Община Пловдив не е била подготвена за това. Всичко е било само на приказки.

"Не смятам, че присъединяването към Община Пловдив ще реши тези проблеми, защото те няма да ни направят ново трасе, те ще ни докарват вода от същото място, което е сега. Районът има нужда от намеса на държавата, защото Община Родопи трудно ще се справи при така разрастващите се села. Особено тук районът - Първенец, Марково, Белащица, Брестник и Брани поле, грубо казано, ще стане страшно. Продължават да се сменят статути, продължава да се строи.

ВиК отказват присъединяване към мрежата, всичко минава на собствени водоизточници. Повечето правят сондажи, това сваля нивото. Всъщност при сондажите вече няма как да се следи какво се случва с водата. Пък напоследък, в тези сушави години, като гледаме природата, и тя ни наказва в някакъв смисъл", безпокои се Трендафил Бакалов.

Според кмета трябва да се търси кардинално решение, защото тепърва предстоят проблеми, които вече се виждат.

"Ако всичко това, на което се сменя статутът, се застрои, нямам идея какво ще се случи. Сега има недостиг на вода, а тогава може би ще стане перманентен недостигът, дори и през зимата".

Това са частни земи, които се продават се и държавата не може да се намеси. Гласува се процедура в РИОСВ, пуска се заявка в община "Родопи", сменя се предназначението за земята, прави се подробен устройствен план и човек може да си строи. От земеделска земя се прави земя за жилищно застрояване.

"Когато има Общ устройствен план, има отреждане: тук ще бъде зелена площ, тук ще бъде улица. А като няма такъв сега, се строи в общи линии на кой където му падне, кой където намери цена, или кой където може да купи. И после започват: ама тук няма инфраструктура, ама няма вода, ама няма сметоизвозване. Иначе, ако има Общ устройствен план и са урегулирани парцелите с улици, вече е друго - има достъп, сметосъбиране, вода. За съжаление, сега всичко се превръща в проблем".

Кметът обясни още, че община "Родопи" е с 10% ръст на населението в последните години. Тя е една от малките общини в България, в която чисто механичният прираст е положителен. Според него, покрай COVID пандемията доста хора са усетили удобство да живееш на село. Неудобството идва от комуналните услуги. Защото населението се увеличава, а пък самата инфраструктура не е подготвена за това.

Иначе в района всичко е ниско строителство, няма кооперации, няма големи жилищни сгради. Строят се в по-голямата си част еднофамилни къщи.

На този етап все още няма комплекси като тези в Марково, които да са тип кооперации, на по 4-5 етажа. Има няколко затворени комплекса, които са с по 6-7 къщи, но всичко е еднофамилно строителство. Няма масивни, огромни сгради, които да увеличават потреблението.

Общината има грижата да развива района. Но за съжаление, бюджетът не е достатъчен за тези 21 населени места.

"Разговаряли сме с кмета Павел Михайлов, той разбира, че тук, в този район, нуждата от инвестиции е огромна, защото разрастването е главоломно. Имаме разбиране, той прави възможното", добави Трандафил Бакалов.


Още по темата: общо новини по темата: 151
28.06.2024 »
27.06.2024 »
28.05.2024 »
07.05.2024 »
28.12.2023 »
20.12.2023 »
предишна страница [ 1/26 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+3
 
 
Дойде в Пловдив, бие се пред другите в гърдите "Аз живея в Бевърли Хилс на Пловдив", демек всьо села от Куклен до Брестовица. Пътува по 1 час в посока, прибере се на село - пред съселяните псува и навиква кмета на селото и общинката, че нищо не правят и само крадат. Седне да гледа мача вън на райсграса ... вика "Друго си къща с дворче в полите на Родопа".
+2
 
 
От 20+ коментара най-много 1-2 с някаква идея. Само плюене и елементарни обиди. Хора без ни една баба или дядо, родени в Пловдив, се заяждат на граждани и селяни. И как това ще реши проблемите?
-4
 
 
изобщо не ви искаме наср.....я Пловдив с скапаните панелки Оазиси и прочие
+8
 
 
Как може да им световен парадокс с 2 изкуствени общини вече 50 години. Кога Община Пловдив ще ударят по масата и ще разширят града с 40 %. Население над 500 хил човека живеят на територия за 250 хил. Най-гъсто заселеният град, най-мръсният въздух !
+4
 
 
на 6 минути но до околовръстното на Пловдив-после още 1 час до центъра евентуално
+1
 
 
Боли ме оная работа.Шимпанзетата които плащат за кенефи в гетото на Европа и то на цени по-високи от тях,ще си поемат масрафа после.
В сайта ли е проблема или просто са ми спрели коментарите незнайно защо
+5
 
 
Крайно време е всички околни села да станат квартали, както е в останалата част от България, както е и по цял свят. И без това техните жители само си спят на село, а всичко друго вършат в Пловдив - работят, учат, пазаруват, излизат, пазаруват, ползват инфраструктурата, градския транспорт и т.н. Тази глупост Пловдив да расте само навътре трябва да спре. И то без референдуми. Неизбежно е и даже закъсняло.
+6
 
 
Ами присъединете се към Пловдив и така ще разполагате с по-голям бюджет и възмоности за развитие
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Отношенията София-Скопие
Природни стихии
Лято 2024
50-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: