Комисията за защита от дискриминация ще заседава за “Столипиново”

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
16:45 / 07.09.2006
989
Комисията за защита от дискриминация ще проведе трето свое заседание по жалбата на Асоциация за европейска интеграция и права на човека - Пловдив, срещу „Електроснабдяване Пловдив” АД. Заседанието ще се проведе на 11.09.2006 г., съобщиха от комисията. Жалбата визира въведения режим на тока в част от квартал “Столипиново” в Пловдив. Токът се спира в светлата част от деня и се пуска през нощта, но не винаги в едно и също време.

Този режим касае обаче както некоректните, така и коректните платци. Последните са третирани по-неблагоприятно, твърдят от асоциацията, защото независимо че си плащат изразходваната от тях електрическа енергия, са принудени да търпят последиците от въведения режим.
От електроснабдителното дружество твърдят, че липсва техническа възможност за осигуряването на ток по време на режим само за коректните абонати, но усилено се работи в тази посока. Разходите обаче за техническото оборудване са изключително високи и биха се отразили на ценообразуването на електрическата енергия.

От „Електроснабдяване Пловдив” не са съгласни, че с този си режим са създали дискриминационна практика за по-неблагоприятно третиране на ромите в квартала, защото живеещите там са и българи, турци и т.н.
Действителните причини за режима на тока в част от Столипиново са, че в района масово не се заплаща електрическата енергия, възпрепятстват се отчитането на енергията и работата на инспекторите, огромен е нерегламентираният достъп до електрическата мрежа. Много често електромерите се манипулират, таблата се разбиват, самовъзстановява се достъпът до електрическата енергия.

Събираемостта на задълженията към електродружеството в Столипиново е под 1%. Всеки ден се ангажират полицаи, които придружават инкасаторите и електротехниците при събиране на суми, при отчитане на показателите от електромерите, при спиране на достъп до мрежата. От 4800 регламентирани абонати в Столипиново 254 са редовните платци. От тях 52-ма са с режим на тока.

Ще бъде изготвена нова техническа експертиза на инфраструктурата в района с режим в Столипиново, с което да се докаже влияе ли тя на работата на дружеството.

Жалбоподателят изиска констативни протоколи от ответника за проверки на определени адреси. За следващото заседание бе изискан и списък на 52-мата дискриминирани редовни абонати, които са в района на режима. Информацията е на агенция "Фокус".

Виж коментарите (3)
Още новини от Регионални новини:
Разясняват е-досие в Асеновград
МВР Пловдив: Ученици откраднаха от автосалон мотор за 20 000 лева...
29-годишна е шофирала колата, полетяла от Асеновата крепост
Жители на пловдивско село блокираха пътя за Карлово
Кола "полетя" от Асеновата крепост, шофьорът оцеля по чудо
Едно от най-големите и близки до Пловдив села обмисля да се отдел...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).