ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Летище Пловдив дарява книги на село Тешово
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:03 / 02.11.2010Коментари (0)1388
Акция Добрина и Летище Пловдив организираха кампания за децата и жителите на село Тешово по повод деня на народните будители. "Предай нататък!" е мотото на втората инициатива от акцията, която ще дари над 200 книги от български и чужди автори на местната библиотека. Идеята за проект "Тешово чете", възниква случайно, когато Летище Пловдив се свързва с организаторите на Акция Добрина и дарява литература от книжния си фонд за обогатяване на библиотеката в селото.
"Кампанията има за цел да добави стойност в живота на жителите на с. Тешово, чрез придобиване на нови знания и умения. Книжовността е път за съхранение на духовните ценности на нацията и интегриране на всички социални групи от обществото.", споделят участниците в благородната инициатива.

Децата в с. Тешово ще могат да прелистят страниците на "Камбаната на свободата" от Ангел Каралийчев, "Луд гидия" от Пенчо Славейков, "Юнак Минзухарко" от Асен Разцветников, приказки от Шарл Перо, Андерсенови приказки и още много заглавия от български и чужди автори.Сред богатата книжна колекция, се открояват имената на Джек Лондон, Марк Твен, Чарлз Дикенс, Мигел де Сервантес и Карл Май.

Акция "Добрина" е кампания, създадена по инициатива на млади хора, обединени от съпричастността и желанието да подкрепят жителите на с. Тешово при преодоляването на бедността и неравностойното социално положение, в което са поставени. Първата инициатива, организирана през месец септември под мотото "Аз мога! И Ти също!", събра над 300 килограма дрехи, обувки, играчки, ученически пособия и детски книги за децата и жителите на Тешово. Селото се намира в Благоевградска област и в него живеят 170 човека на прага на бедността. 8 от тях са деца. Училището в Тешово не функционира, а най-близкото се намира на 25 км от селото. Местната библиотека отваря врати само при заявка, тъй като няма осигурен щат за постоянно работно място.

Акция "Добрина" е номинирана в конкурса "Човек на годината 2010" на Български хелзински комитет, заради конкретни правозащитни постъпки от страна на организаторите. Инициативата е пример за открит урок по добролюбие, в подкрепа на кампанията "Европейска година на борбата с бедността и социалното изключване" на ЕС.

LeЛетище Пловдив дарява останалите книги от библиотечния си фонд на още няколко социални заведения за деца и възрастни хора в Пловдив, сред които Дом за деца, лишени от родителска грижа "Олга Скобелева" и Дом за възрастни хора "Грижа - МК".







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Предаване "Цветовете на Пловдив"
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: