Масов побой помрачи празника Трифон Зарезан в Асеновград
Масов въргал, спретнат от подпийнали граждани, помрачи лозарския празник на традиционния събор край параклиса "Св. Трифон" в Асеновград вчера. Намесата на полицията укроти страстите на бабаитите и позволи вниманието да се насочи към основната атракция на деня - пехливанските борби, в които за голямата награда - 110 килограмов овен, премериха сили 80 борци. Половин тон вино изпиха асеновградчани по време на събора, продължил през целия ден.
В навечерието на празника в Асеновград се проведе и конкурс за най-добро домашно вино, спечелен от хладилния техник Георги Георгиев от Крумово. Той грабна първата награда със собстевно производство мавруд и получи за труда си 50-литрово буре за вино. Рецептата, по която приготвил уникалната напитка, е семейна тайна, която се предавала вече сто години по мъжка линия в рода. Публиката, която също имаше жури, единодушно отреди първо място за Пламен Синапов. Според съгражданите му в момента той е ненадминат в приготвянето на прочутата и единствена в света асеновградска малага. Рецептата Синапов научил от своя учител технолога Георги Георгиев, който бе в журито на конкурса. Георгиев наследил рецептата от Аристидис Чорбаджака, който произвеждал и изнасял по света малага още в началото на миналия век.
Снимка: БТА