ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Много сериозен проблем, свързан с уникално пловдивско селце в планината
Автор: ИА Фокус 09:06 / 04.08.2023Коментари (2)25353
© Google
Наскоро ви потопихме в историята на китното родопски селце Бойково и ви разкрихме част от неговите безбройни преимущества. Въздухът в Бойково наистина е един от най-чистите в цяла Европа, а историята му - доста богата. Но както повечето български села и то има своите сериозни проблеми, най-вече в инфраструктурен план.

Заради засиления дърводобив горските пътища се намират в изключително лошо състояние, като фирмите масово не спазват определени закони. За проблема с пътищата на Бойково от Plovdiv 24.bg ще разговаряме с кмета на селото Иван Пачеджиев.

Ето какво казва той: "Около Бойково се добива много дървен материал от частници и държавата добива. Тук обикновено работят 3-4 фирми, не само в Бойково, но Дедево и в Ситово и всички кметски наместници се оплакват от това, че след като горските фирми добият и извозят дървения материал, те изоставят пътищата в трагично състояние. Пътищата стават непроходими, докато не изсъхнат."

Кметът също разказва, че има доста проблеми с живущите в района.

"Имам огромни разправии с хората, които живеят в горен Плочник, защото Горен и Долен Плочник също са квартали на Бойково. В Горен Плочник има около 20 вили и хората непрекъснато ми се обаждат и с право претендират, че пътищата им са разбити и не могат да си отидат до вилите. Аз успях да издействам една фадрома и да поизравня пътя, но то беше страшна кал и коловози също бяха останали.

Но цялата тази работа идва от това, че фирмите, които добиват дървен материал не спазват задълженията си: Да не извозват материала, когато е кално. Те не спазват това нещо и разбиват пътищата, а пък общината няма средства за поддържането им", признава той като казва, че половин година след това пътищата остават непроходими.

Състоянието на пътя от Храбрино до Бойково също не е добро. Пътят е на кръпки, без маркировка, лентите на места са полуизядени, а и често има свлачища. Ето какво и мнението на Пачеджиев.

"Уж е запланувано да се направи асфалтова настилка до разклона за Бойково, но дали ще го направят, тъй като той е на АПИ, дали ще го направи държавата, не мога да гарантирам. Сега гледам, че го закърпиха отгоре-отгоре, но трябва да се направи изцяло нова асфалтова настилка. Не знам. Сега като приемат бюджета, видях, че ще има пари за такива ремонти, ще се опитаме, за да могат да го ремонтират. Не остана много 4 километра мисля, че е отсечката, която остана неремонтиран път. Другото го направиха. Той се разви този път след като си построиха ВЕЦ-а до Храбрино, оттогава" ,коментира още той.

Жител на селото също изрази своята позиция и също смята, че тези машини са проблемни:

"Тежките машини ги виждаме всяка сутрин да се качват празни нагоре и вечер като се прибираме слизат пълни, разбиват горските пътища и със сечта си предизвикват свлачища над главния път. Ужасно е! Не мисля, че пътят е пригоден да устоява на тази ежедневна тежест, защото откакто е направен през комунизма, оттогава само се кърпи. Поне да го оправят, пък тогава да минават.

Даже преди седмица видях една машина, която просто плюе песъчинки смесени с асфалт в дупките....без валяк без подготовка...пародия!"

Според кмета тези нарушения възпрепятстват хората от това да се качат до манастира "Света Богородица" на 15-и август, ежегоден празник на селото: "Поне едно 200 човека се качват винаги и те не ползват автомобили, защото без високопроходима машина не може да се стигне."

От Plovdiv24.bg се опитахме да се свържем с Община "Родопи", за да разберем кои са тези непослушни четири фирми, които не си изпълняват задълженията, но така и не успяхме да се свържем с администрацията. Очаквайте още по случая!

Велизара Ангелова







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Бойково,Лилково какви бази имаха.Летни лагери мечта.
на 04.08.2023 г.
+3
 
 
Типичино по нашенски, райско място близо до голям град се унищожава от алчност. С любезното съдействие на държавата, а обществото спи с широко затворени очи. България е толкова красиво място, че има още за крадене и разрушаване стотоци години занапред. Но винаги идва видов ден.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Дублиращ отбор на ПФК Ботев
Концесия на стадион "Локомотив"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Как ще оцените началото на мандата на новия кмет Димитров?
Слаб (2)
Среден (3)
Добър (4)
Много добър (5)
Отличен (6)
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: