На 13 октомври в Катуница ще има референдум

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
08:46 / 24.08.2018
8153
На 13 октомври жителите на с. Катуница ще могат да дадат своя вот "За" или "Против" добива на инертни материали от находище "Кацара", участък "Кацара2" в землището на с. Катуница, община Садово.

Това стана възможно след Решение на  Общински съвет-Садово, който с пълно мнозинство прие предложението на председателя на Общинския съвет и група съветници за провеждане на допитването. Поводът за искането е Решение на Министерски съвет 85/9.02.2018г., с което е предоставена концесия за добив на инертни материали на дружеството "Арт Принт" ЕООД с концесионната площ 235,534 декара.

"Местните власти и жители на Катуница чрез писма, подписки и декларации изразихме своята категорична позиция против   намеренията на фирмата, още на етап инвестиционно предложение, но не бяхме чути от компетентните органи. В непосредствена близост се намират още четири такива терена, на които и в момента се добиват  пясъци и чакъли. Вследствие на аналогични дейности на територията на кметство Катуница има над 1000 декара унищожени земеделски  площи, а  подпочвените води (основен източник за напояване от  зеленчукопроизводителите в района) са спаднали драстично.", представи  мотивите  за предложението Атанас Телчаров, председател на ОбС – Садово.

Въпросът на който ще отговарят хората е формулиран така: "Против ли сте органите на местното самоуправление и местната администрация в Кметство Катуница и Община Садово да издават и съгласуват всякакви административни актове и разрешения от компетентността си, включително за изграждане на сгради на основно застрояване и за поставяне на преместваеми обекти, във връзка с концесия за добив на строителни материали – пясъци и чакъли от находище "Кацара", участък "Кацара2" в землището на с. Катуница, община Садово?".

Според съветниците референдумът е най-демократичната форма за определяне на бъдещите действия на Общинския съвет, кметовете на общината и кметството и общинската администрация във връзка с този проект, както и най-подходящият начин за отчитане в цялост на мнението на хората,  отстрана на централната власт.

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
ЧСИ продава "златен" имот за 1 млн. лв., предназначен за болница ...
Искат възстановяване на ракетна площадка за борба с градушките в ...
Кметицата на пловдивския Бевърли Хилс: За разлика от другите насе...
Пожар край Пловдив, екипите са на място!
Тотал щета след пожара в едно от най-близките до Пловдив села
Инцидент между две превозни средства в Родопите, общата възраст н...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).