Недостиг на логопеди в Пазарджишко

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:44 / 01.02.2006
1150
Като основен проблем за Пазарджишка област председателят на Областния обществен съвет за интегрирано обучение на деца и ученици със специални образователнви потребности Юмер Хамза открои повишения брой на деца с говорни дефекти и недостатъчния брой на логопеди и кабинети, които да работят с тях в доучилищна и училищна възраст. В представения от зам.-областния управител доклад за изпълнението на Регионалния план за интегрирано обучение през 2005 г. бе отбелязана тревожната тенденция за нарастване броя на децата с увреждания във велинградското село Драгиново и гр. Сърница.

Според неофициално допитване, извършено от Районния център по здравеопазване, основната причина за това са браковете между роднини в тези райони. Участниците в заседанието на Съвета констатираха, че на този етап няма единна статистика за вида на заболяванията. Според директорката на Дирекция “Социално подпомагане” Илиана Малинова голям е процентът на заболяванията от детска церебрална парализа, които се дължат на родови травми, най-често в резултат на недостатъчни грижи по време на бременността, раждането и в следродилния период. На следващото заседание представителите на институциите ще съгласуват данните, с които разполагат, за да изградят профила на заболеваемост. Ще бъде алармирано министерството на здравеопазването с искане за цялостно медицинско изследване и анализ. Към момента само в община Велинград 84 деца са с телк-решения, още толкова са и в община Ракитово.

Проучване за актуализация на помощните училища е показало, че училищата в Пазарджик, Велинград и Ракитово имат готовност да се преобразуват в ресурсни центрове. През миналата година са назначени 28 ресурсни учители, срещу 5 през предходната.

През учебната 2005/2006 година общо 163 ученици от региона са насочени за интегрирано обучение в общообразователните училища. Това всъщност е и основната цел на приетия план за работа през настоящата година.

Особено внимание се отделя и на създаването на подкрепяща среда в детските градини и училища за включване на деца със специални образователни потребности в образователния процес, което предполага и архитектурно адаптиране на сградите. Отчита се, че училищата с изградени рампи, парапети и преоборудвани санитарни възли в съответствие със съвременните изисквания са малко, а единствено пазарджишкото ОУ “Л. Каравелов” разполага с асансьор за преодоляване на различните нива от ученици с увреждания. Информацията е на pa-media.net.

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Разясняват е-досие в Асеновград
МВР Пловдив: Ученици откраднаха от автосалон мотор за 20 000 лева...
29-годишна е шофирала колата, полетяла от Асеновата крепост
Жители на пловдивско село блокираха пътя за Карлово
Кола "полетя" от Асеновата крепост, шофьорът оцеля по чудо
Едно от най-големите и близки до Пловдив села обмисля да се отдел...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).