Обичаите "Куди" и "Сурва" започват в Съединение

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
08:38 / 14.01.2013
1039
Обичите "Куди" и "Сурва" започват в Съединение. Днес, 14 януари, от 13,30 часа в центъра на селото ще се извие голямо хоро. На този ден всеки е длъжен да излезе на центъра и да играе за здраве и успех през годината. Децата сурвакат по-възрастните, а възрастните им дават в замяна лакомства.

"Това е над 100-годишен обичай, който се спазва в населеното място, хората го чакат цяла година и обичат празника", коментира кметът на Съединение Георги Руменов.

Снощи от 18 часа кудите тръгнаха по къщите. Той е зимен мъжки обичай, отразяващ отношението на младите момци към трудолюбието. Самият обичай се състои в обхождане по домовете на момичетата, което се прави, за да се покажат украсените момци, здрави и силни, готови за труд и отмъщение към турският поробител. Така ставало възможно и младежът да посети домът на любимото момиче, да се запознае с близките и да покаже отношението си към нея, което се изразявало с надиграване и младежки закачки. 

Обичаят "Куди" продължава два дни, като обхождането започва вечерта преди Васильовден по стар стил, продължава през цялата нощ и завършва на другия ден късно следобед с хора и веселия за цялото население.

По обед днес след хорото ще има скари и много вино. Така хората ще почетат двата обичая.


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Завод за кроасани в пловдивско село отива в историята, търсят му ...
Има трети задържан заради контрабандата с радиоактивния америций
Откриха 81-годишна пловдивчанка в безпомощно състояние, загубила ...
Последната информация от полицията за пожара на АМ "Тракия"
Гори от двете страни на магистрала "Тракия", екипи на полицията и...
Печеливш доскоро месокомбинат и месарница отиват в историята, ЧСИ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).