ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Община Куклен реализира проект за близо 1 млн.лв.
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:28 / 14.05.2013Коментари (0)1511
©
Община Куклен е на финала на изпълнието на проект по Оперативна програма "Регионално развитие", по Схема за предоставяне на БЕЗВЪЗМЕЗДНА финансова помощ BG161PO001/1.4-06/2010/032 - "Подкрепа за дребномащабни мерки за предотвратяване на наводнения в градските агломерации", с наименование "Изграждане на съоръжения и реализация на мерки, предотвратяващи наводнения на град Куклен".

Проектът е реализиран с безвъзмездната финансова помощ на Европейския съюз, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие, чрез Оперативна програма "Регионално развитие".

Причината общината да подготви проекта и да кандидатства пред Оперативната програма е обстоятелството, че след големите дъждове на 6 срещу 7 юни 2007 г. улиците на град Куклен бяха затлачени от тонове земни маси, пътната настилка на много от тях бе отнесена, къщите наводнени, а дворовете задръстени със скални материали.

Бедствената ситуация в началото на юни 2007 г. се преповтаряше и в последствие при наличие на високи нива на падналите валежни количества.

Преди реализацията на този проект, част от проблема е решен с изграждането на облицован отводнителен канал (открита канална мрежа от взаимосвързани канали) югозападно от град Куклен - Етап 1, които обхващат част от стичащите се скатови води. С реализацията на проект *"Изграждане на съоръжения и реализация на мерки, предотвратяващи наводнения на град Куклен" *бе изграден и Етап 2 на този канал, предпазващ югоизточната част на града и Корекция на дере от ул. Опълченска (края на регулацията на град Куклен) до отводнителен канал ПИ №000002, в местността Рупа в землището на град Куклен.

Постигнати са следните резултати:

Изградена е открита канална мрежа с обща дължина 1387.55 м., в югоизточната част на град Куклен за обхващане на стичащите се към населеното място повърхностни (скатови) води.

Осигурено е безаварийно оттичане на обхванатият повърхностен воден отток посредством корекция на дере от ул. Опълченска до отводнителен канал ПИ №000002, с дължина 346 м.

Разтоварена е дъждовна канализация от излишните водни количества, идващи при наличието на валежи, от северните склонове на Родопите над град Куклен.

Създадени са условия за предпазване на град Куклен от наводнения, с цел намаляване на потенциалните неблагоприятни последици за човешкото здраве и имущество, техническата инфраструктура и отделните компоненти на околната среда.

Подобрено е качество на живот и съответните екологични условия на територията на град Куклен, посредством повишаване на безопасността, подобряване на сигурността и максимално предотвратяване на рисковете и щетите причинени от наводнения в градския център.

Постигнатите резултати следствие на изпълнените по проекта дейности, потвърждават осъществяването на целите на проекта, а именно:

Обща цел на проекта: 

Да допринесе за подобряване качеството на живот и съответните екологични условия на територията на град Куклен, посредством повишаване на безопасността, подобряване на сигурността и минимизиране на рисковете и щетите причинени от наводнения в градския център. 

Специфичната цел на проект:

Да се предпази от наводнения град Куклен с цел намаляване на потенциалните неблагоприятни последици за човешкото здраве и имущество, техническата инфраструктура и отделните компоненти на околната среда, чрез:

Изграждане на открита канална мрежа в югоизточната част на града за обхващане на стичащите се към населеното място повърхностни (скатови) води.

Осигуряване на безаварийно оттичане на обхванатия повърхностен воден отток посредством корекция на дере от ул. Опълченска (края на регулацията на град Куклен) до отводнителен канал ПИ №000002, в местността Рупа в землището на г

©
рад Куклен.

Общата стойност на проекта при подписване на договора за финансиране бе 1 051 183,93 лв. Съфинансирането от ЕФРР(Европейски фонд за регионално развитие) бе на стойност 893 506,34 лв. Съфинансирането от националният бюджет - 105 118,39 лв. Собствен принос на Община Куклен - 52 559,20 лв.

След провеждане на обществените поръчки за избор на изпълнители на дейностите по проекта, бе извършено изменение на договора за Безвъзмездна финансова помощ, чрез допълнително споразумение - анекс. Причината бе предложените от изпълнителите по-ниски стойности за изпълнение на дейностите по проекта спрямо предварително заложените.

Новите стойности на проекта след извършеното изменение на договора за Безвъзмездна финансова помощ са:

· Обща стойност на допустимите разходи по проекта: *946 940,21лв.*

· Съфинансиране от *ЕФРР: 804 899,18 лв. - 85% *от общата стойност на допустимите разходи.

· Съфинансиране от националния бюджет: *94 694,02 лв. - 10%* от общата стойност на допустимите разходи.

· Собствен принос на бенефициента: *47 347,01 лв. - 5%* от общата стойност на допустимите разходи.

Приключиха строителните дейности по проекта. Предстои актуване на извършената работа, след това разплащане с изпълнителите и подаване на искане за окончателно плащане до Управляващия орган.

Този документ е създаден в рамките на проект *"Изграждане на съоръжения и реализация на мерки, предотвратяващи наводнения на град Куклен",* който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Община Куклен и при никакви обстоятелства не може да се счита, че този документ отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Катастрофи в София
България в еврозоната
Акция "Наглец" на Plovdiv24.bg срещу неправилното паркиране
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: