ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Община "Марица" обвини Пловдив за транспортния си хаос, иска алтернативни пътища за автобусите
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:20 / 10.09.2024Коментари (4)3924
Община "Марица" реши транспортния проблем за жителите на Войводиново и за работещите в индустриалната зона, след създадената криза от преждевременно прекратения договор на Община Пловдив с фирмата превозвач. Това съобщават от пресцентъра на малката община.

Въпреки че администрацията на "Марица“ няма договор с "Автотранс - 2000“ ООД, проблемът рефлектира и върху жителите на Войводиново, които пътуват до областния център. Контрактът за извозване на пътници по градската линия № 15 е с Община Пловдив. С решение № 264 нa Oбщински съвет – Пловдив, взето с Протокол № 12 от 12.7.2018 г. са направени промени в маршрутните разписания на шест линии на градския транспорт, включително и на № 15. Съгласно точка 2 от протокола и предложение с вх. № 201 от 2.02.2018 г., направено от "Автотранс - 2000“ ООД за корекция и частична промяна в маршрутните разписания, линия № 15 удължава маршрута до Войводиново, броят на автобусите от 7 се увеличава на 10, като се предвижда линията да се обслужва oт осем големи и три малки автобуса. Решението е прието от ОбС-Пловдив на 12 юли 2018 г., когато негов председател е Савина Петкова.

"Община Марица не може да дофинансира и да има финансови отношения с превозвачите, които обслужват градските линии в Пловдив. "Марица“ не е планинска община, не е граничен район и населението й не е под 500 жители, за да субсидира превозвачите. Прехвърлянето на отговорност не е коректно, както и спирането на обществен превоз без предизвестие. От 5 септември няма автобуси до Войводиново, което създаде дискомфорт на пътуващите и напрежение сред населението и бизнеса“, коментира Димитър Иванов. Той уточни, че линия 15 е градска, а съгласно нормативната уредба в страната не могат да се издават карти на пенсионери за извънградски транспорт.

Автобусна линия 15 е включена в договора на Община Пловдив от 2018 г. с консорциум "Пловдив - 2017“ ДЗЗД, представляван от Петко Ангелов, в който влиза и "Автотранс - 2000“ ООД. "До момента нямаме официален документ от Община Пловдив и от превозвача, че се прекратяват курсовете на линия 15 до Войводиново. Добрият тон между институциите изисква обсъждане, коректно и своевременно решаване на проблемите на гражданите“, подчерта Димитър Иванов и допълни, че 60% от служителите на индустриалната зона във Войводиново са жители на Пловдив и използват услугите на линия 15.

"Като кмет на Община "Марица", с изключителна загриженост наблюдавам ситуацията, свързана с транспортните затруднения, които изпитва Община Пловдив, но от тях страдат ежедневно жители на двете общини – както работещи в индустриалната зона във Войводиново, така и ученици, които след седмица тръгват на училище. Задръстванията по "Брезовско шосе", предизвикани от ремонтните дейности, създават непоносими условия за придвижване на автобуси, камиони и леки автомобили. Това поставя в риск нормалното функциониране на транспорта и икономическите дейности в региона“, коментира кметът. Той обяви, че Община "Марица" е предприела незабавни мерки, за да осигури автобуси от Войводиново до Пловдив и обратно. От понеделник "Емануил - 09“ ООД извършва превоза на пътници.

"Предприехме мярка съгласно Закона за автомобилните превози и от 9 септември т.г. дружеството започва да извозва жителите на Войводиново и работещите пловдивчани в индустриалната зона. Вместо досегашните 4 нередовни курса по линия 15 на "Автотранс - 2000“ до областния център, вече са осигурени осем. Разписанията на курсовете са качени от кмета Димитър Тосев на страницата на Войводиново и ще бъдат разлепени на автобусните спирки“, увери Димитър Иванов.

"Убедени сме, че само с координирани усилия между двете администрации можем да намерим трайно решение, което да върне нормалността в ежедневието на хората. Въпреки че Савина Петкова не ни е уведомила за създадената транспортна криза, заради която жителите на Войводиново бяха лишени няколко дни от обществен транспорт до областния град, както и пловдивчани, които работят в индустриалната зона, мисля, че можем да обединим усилията си и заедно да намерим ефективни решения на този дългогодишен проблем“, посочи кметът на Община "Марица". Според него е изключително важно да се обмисли възможността поне за частичен ремонт на ул. "Полет“ и да се намерят алтернативни пътни артерии, за да се облекчи ежедневния трафик, докато трае ремонтът на "Брезовско шосе". Това ще позволи на жителите на Войводиново и пътуващите до индустриалната зона да избегнат натоварените и често блокирани пътища и ще намали напрежението сред населението.

"Осъзнавам, че всяко решение изисква време и ресурси, но съм уверен, че заедно можем да направим необходимите стъпки за подобряване на ситуацията. Община "Марица" остава на разположение за диалог и сътрудничество във всяка възможна форма, за да гарантираме, че интересите на нашите жители и работещите в района ще бъдат защитени“, призова Димитър Иванов.

Вижте разписанието на автобусната линия в галерията.


Още по темата: общо новини по темата: 18
09.09.2024 »
04.09.2024 »
04.09.2024 »
04.09.2024 »
03.07.2024 »
28.05.2024 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
В сайта ли е проблема или просто са ми спрели коментарите незнайно защо
+5
 
 
Крайно време е вече да се закрият тези паразитни общини - Марица и Родопи и близките села да станат квартали. Така е из цял свят, така е в и останалата част от България. Няма значение жителите им искат или не, това е неизбежно и даже закъсняло. Всички те и без това през деня са в Пловдив - учат, работят, пазаруват, ходят на лекар и ползват инфраструктурата на града, а само си спят по селата. Време е Пловдив да спре да се задушава и расте само навътре. Втори по население и четвърти по площ - абсурд.
+4
 
 
Аз само не разбрах проблемът на община Пловдив ли е, че тя тряба да го реши? Значи като не ви се плащат данъци искате да сте община Марица или Родопи, сега като спяха автобусите... искате община Пловдив да оправи нещата (смятай да има градски автобуси до селата). Като искате да сте села, а не квартали, аз съм твърдо Против да имате градски автобуси. То не може хем душата в Рая хем ХХХ до края!
+6
 
 
Не си част и не плащаш на Община Пловдив, нямаш право да протестираш и не е редно тя да ти осигурява каквото и да било.
+7
 
 
На какво основание община Марица иска градска линия да пътува между различни населени места? По кой закон? След като искат да са отделна община и отделни населени места - да си организират междуселищни линии! Скоро тия от Родопи ще искат градска линия да обслужва Марково / Белащица / Браниполе по същата логика - защото масово хората от селото работели в града ... ми да станат квартал на града, за да имат основание да искат и градски транспорт!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
ДЮШ на ПФК Локомотив (Пд)
Предаване "Цветовете на Пловдив"
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: