ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Община Смолян избра водещ инвеститор за Момчиловци
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:55 / 06.10.2007Коментари (0)2329
© Строителство градът
Компанията "К. Консултинг" ЕАД, собственост на бизнесмена Красимир Гергов, ще е водещ инвеститор в спортно-туристическия център "Момчиловци" заедно с "Голф клуб" ЕООД, с която е свързано лице. Общинският съвет на Смолян одобри миналата седмица проекта на договор за учредяване на съвместно търговско дружество между общината и избрания стратегически партньор за реализацията на поредния инвестиционен мегапроект в сърцето на Родопите. В края на юли местният парламент одобри идейния проект на общия устройствен план (ОУП) на курортното ядро "Момчиловци". За разлика от проекта "Перелик" изборът на инвеститор за СТЦ "Момчиловци" бе направен без провеждане на конкурс, на базата на внесеното в община Смолян на 8 август инвестиционно предложение от двете частни фирми предложители. Заявените намерения са впечатляващи дори на фона на проектите "Перелик" и "Гела", се казва в докладната записка на кмета Дора Янкова до общинските съветници. Съществени предимства на проекта ведно с обхвата, широкия спектър на елементите му - голф игрище, ледени пързалки, писти, игрища за футбол, тенис корт, сноуборд, велоалеи, конни бази и др., са и предвижданията за нискоетажно и с ниска интензивност застрояване на основата на приетия ОУП на територията. Освен това инвеститорът е заявил готовност за съхраняване и реставрация на обекти на културно-историческото наследство, както и за възстановяване на местната мандра, ремонт и модернизация на спортната площадка в село Момчиловци, подпомагане на издръжката и развитието на ловното стопанство. Красимир Гергов планира да инвестира 50 млн. евро собствен капитал и да привлече финансови ресурси в размер на 200 млн. евро от български банки.

Общинският съвет на Смолян упълномощи кмета на общината да подпише договора след учредяването на смесеното търговско дружество, както и да организира апортирането на общински недвижими имоти, намиращи се на територията на СТЦ "Момчиловци", в капитала на проектните дружества, в които община Смолян ще има акционерно участие до 2255 дка.
Момчиловци има изключително благоприятно местоположение - само на 14 км северно от Смолян и на 14 км източно от Пампорово. От селото излизат много туристически пътеки, които водят да историческите местности Момина вода, Рожен, Хайдушки поляни, хижите "Момчил юнак" и "Преспа", върховете Ахматица и Преспа и до Националната астрономическа обсерваторията на Рожен.

ОУП на курортно-туристическото ядро "Момчиловци" е разработен от екип с ръководител арх. Камелия Пешунова. Общата проектна територия възлиза на 6000 дка. Основен момент в концепцията е развитие на среда за отдих при максималното съхраняване на природната среда.
В същинската зона на ядрото: курортен комплекс Ахматица - Момина вода, се запазва автентичният характер на имотите. Планът предвижда обособяване на осем групи територии за изграждане на бази за настаняване с кинт 0.8-1.1, а в защитената територия - 0.6, с двуетажно застрояване. Това са местностите Марецко, Маданя, Свети дух, Кашкавалницата, Момина вода, група Брашналето, Сините скали и Св. Георги.
С проекта се предлага възможност за включване в регулацията на село Момчиловци на общо 97.6 дка необработваеми земеделски земи. На север от селото, до кръстопътя за Лъки и Баните, се предлага създаване на етнопарк "Коренето" с площ 232.4 дка, където са отредени терени за ваканционни селища с максимален капацитет 700 души. Основната атракция в това селище ще е т.нар. улица на родопския занаят с постоянно действащи работилници (училища) за тъкачество, медникарство, керамика, кулинарни изненади и др. Тази "улица" ще може да се ползва и по време на зелени училища и обучение на чужденци, както и като сувенирен щанд на родопския край.

На северозапад от село Момчиловци върху 139.4 дка ще бъде изградено вилното селище "Селището" с максимален капацитет 500 души. Преди границата на землището на Момчиловци със с. Кутела, в близост до Хайдушки поляни, ще се развие ваканционното селище "Поляните" на площ от 107.4 дка и капацитет 450 души. В най-северната част (м. Богутево) се обособява ваканционното селище "Тракийски комплекс", чиято територия от 346.6 дка по исторически данни е обитавана от траките 1000 години преди новата ера.

В проектната разработка е предвиден терен за изграждане на голф селище (зона Од) с площ 100 ха. По предвижданията на проектантите то ще може да се използва целогодишно, тъй като зимният голф (играе се на 33% по-къси дупки) набира все по-голяма популярност.

Авторите на разработката предлагат етапност на усвояване на терените, предвидени за изграждане на бази за настаняване. Като първи етап 2009 - 2014 г. се планира усвояване на терени от групи Момина вода, Маданя и Коренето. На втори етап 2015 - 2020 г. ще се реализира строителство в групите Св. дух, Кашкавалницата, Св. Георги и Марецко. Третият етап 2021 - 2026 г. включва групата Брашналето и при доказан интерес - ваканционните селища "Поляните", "Селището" и "Тракийски комплекс".

Според проектантите усвояването на предвиденото разширение на регулацията на с. Момчиловци, както и на група Сините камъни може да се извършва на всеки от етапите.
Спортните територии са с обща площ от 259.52 ха и са предвидени в северната част на ядрото. В тях са отредени места за преходи с шейни, зони за екстремни спортове, които могат да се използват през останалите сезони за планински велотуризъм, конен туризъм и др. Проектът предлага старият път от с. Момчиловци до "Селището" да се обособи като туристическа ски пътека (трасе за ски ходене с "писалки"). Ски пистите са в северозападния край на ядрото и ще се разработват съвместно с община Лъки.



Източник: в."Строителство градът"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Международен технически панаир 2024
Войната в Украйна
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: