ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Около 1 млн. лв. са необходими за реконструкция на стария мост над Марица
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:00 / 01.05.2007Коментари (0)1267
През 2007 г. съществуващият мост над река Марица трябва да бъде основно ремонтиран и рехабилитиран. За това информира инж. Васил Попов, директор дирекция „Териториално и селищно устройство" в община Пазарджик. Мостовото съоръжение, разположено след кръговото кръстовище в близост с магазин „Била", е една от транспортните връзки на пазарджиклии със старата индустриална зона и с района на железопътната гара. То е строено през 60-те години на миналия век и е изключително натоварено. Важният инфраструктурен обект е заложен за изпълнение в строителната програма на Областно пътно управление - Пазарджик.

В писмо до общинската администрация местната структура на фонд „Републиканска пътна инфраструктура" предлага да се изясни бъдещото участие на община Пазарджик в реализацията на обекта. Това ще стане в рамките на среща между инж. Васил Попов и инж. Иван Дишков, ръководител на Областно пътно управление - Пазарджик. В писмото се предлага да се изготвят допълнителни технически експертизи за състоянието на мостовото съоръжение, след което да се пристъпи към проектиране. Според предварителни разчети подготвителната дейност и строително-ремонтните работи ще възлязат на около 1 млн. лв.

„Строителната програма на Областно пътно управление - Пазарджик, е амбициозна. Не се ангажирам обаче с позиция дали сроковете ще бъдат спазени", коментира инж. Попов. Част от мероприятията са конструктивно укрепване на основите, гредите и арматурата, полагане на ново асфалтово покритие и др."

С цел облекчаване на автомобилния трафик на съществуващия мост над Марица през 2006 г. бе открит официално новият мост „Атлантик". Той е разположен западно от бившия ресторант „Полски Боровец". В неговото строителство бяха вложени над 1.85 млн. лв. Финансирането бе изцяло от държавния бюджет на стойност 2 млн. лв. Изпълнител бе обединение „Еко хидро път Марица", което изгради инженерната инфраструктура и пътните връзки към моста „Атлантик". Остатъкът от целевия транш тогава се изразходва за предпроектни проучвания за конструктивното укрепване на стария мост. Според информация от общинската администрация след пуска в експлоатация на „Атлантик" старият мост трябва да бъде затворен за належащите укрепителни дейности.

Една от фирмите, част от обединението „Еко хид­ро път Марица" - „Еко хид­ро - 90" ООД, е спечелила конкурса за избор на изпълнител на текущия ремонт на улици за период от три години, информираха от администрацията. Дружеството е предложило оферта от 1 млн. лв. Според инж. Васил Попов асфалтовата настилка на около 60 улици в Пазарджик е силно амортизирана. През 2007 г. в строително-инвестиционната програма на община Пазарджик са заложени за изпълнение 48 улици и две пътни кръстовища.

Строително-ремонтните дейности започват с изпълнение на кръстовищата, уточни инж. Попов. Плащанията към фирмата ще стават едва след подписване на протокол за приемане на изпълнения обект. Най-проблемните пътни участъци, които създават потенциални опасности за движението на моторни превозни средства, ще бъдат ремонтирани с предимство. Строително-ремонтните работи включват реконструкция на бордюри, тротоари, подходи за инвалиди и преасфалтиране.
През 2006 г. бяха ремонтирани улиците „Патриарх Евтимий", „Завоят на Черна", „Константин Величков". Предстои да се обхванат техните пресечки. Идеята на общинското ръководство е уличната инфраструктура в централната градска част да бъде в добро техническо и експлоатационно състояние. Първата от старите паважни улици, която ще бъде цялостно преасфалтирана, е „Цар Шишман" (срещу сградата на общината). Преасфалтиран ще бъде и участък от ул. „Димитър Греков". Предстои да се възстанови площадното пространство след „Моста на Лютата". Около 300 хил. лв. от предвидените 1 млн. лв. за възстановяване на пътната инфраструктура ще бъдат отделени за селата на територията на община Пазарджик.

Информацията за улиците, които ще бъдат ремонтирани през 2007 г., е предоставена от общинската администрация по искане на местния общински съвет. Според председателя му Тодор Попов обаче този списък е незадоволително подготвен. Той мотивира оценката си с факта, че в него липсва информация кои улици ще бъдат ремонтирани в селата, а е посочена единствено сумата за всяко село. За улиците в града пък не са указани сроковете, в които ще се извърши ремонтът. Тодор Попов изрази недоумение защо е определен изпълнител на ремонтите за период от три години, когато в бюджета се съдържа информация само за една календарна година. Инж. Васил Попов отговори, че представената справка е изключително подробна и обхваща всички обекти, подлежащи на ремонт през 2007 г. Информацията е на вестник "Строителство градът".








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Международен технически панаир 2024
Войната в Украйна
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: