Откриха нарушения в обвинителния акт за смъртта на 4-годишно момиченце

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
17:12 / 03.12.2010
1928
При внасянето на обвинителния акт съдията-докладчик откри многобройни съществени процесуални нарушения в него, свързани с невъзможността на обвиняемите да организират защита, т.е. не е посочено всеки от лекарите какъв конкретно пропуск на служебните задължения е извършил, който да е в причинна връзка със смъртта на четиригодишната Никол Сурчева. Това каза пред журналисти председателят на Смолянския окръжен съд Любен Хаджииванов.

Хаджииванов обясни, че има 69 страници обвинителен акт, в който обаче не става ясно този въпрос как е разрешен и конкретната вина на всеки един.

"Това разбиране на Окръжния съд беше възприето с допълнителни указания от Апелативния съд в Пловдив да се върне делото за доразследване за отстраняване на тези нарушения, като основното ударение - главното указание е да не се преписват нормативни актове от обвинението, а да се акцентира върху разследването", каза Хаджииванов.

Той уточни, че това означава да се каже ясно всеки лекар какво е дължал да извърши при прегледите, какво не е направено, какво точно е нарушено и как това е довело до смъртта на детето. Хаджииванов заяви, че делото е върнато на ниво Окръжна прокуратура за отстраняване на нередностите.

 "Очакваме внасяне на поправения обвинителен акт", подчерта прокурорът. По думите му в крайна сметка смъртта на дете е винаги изключителна трагедия. По думите му всички знаят в какво състояние е здравеопазването, но тук се касае за лична отговорност, за професионална небрежност, която специално при упражняване на лекарска функция е изключително сериозно, затова при това положение обвинението трябва да подходи с максимална прецизност. Никол Сурчева почина на 20 септември миналата година, като причина за смъртта е посочена остра дихателна недостатъчност, сепсис, варицела и пневмония.

Източник: Агенция "Фокус"

Виж коментарите (2)

Още по темата (3):
23.02.2011 Съдът даде ход на делото за смъртта на четиригодишно дете от смолянско село
16.11.2010 Пловдивският съд върна на смолянската прокуратура дело за детска смърт
31.07.2010 Лекари на съд за детска смърт
Още новини от Регионални новини:
РП-Пловдив разследва пожара, пламнал в един от най-големите завод...
Мъж влезе с дървен кол у съседи, пратиха го в болница, тръгна си ...
Голям пожар в завод край Пловдив!
Върнаха сутрешната гимнастика в училище на 12 км от Пловдив
Завод за кроасани в пловдивско село отива в историята, търсят му ...
Има трети задържан заради контрабандата с радиоактивния америций


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).