ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Откриват нова специалност за бизнеса в училище до Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:52 / 12.06.2024Коментари (0)1710
Нова специалност "Мехатроника“ ще бъде открита през учебната 2024/25 г. в СУ "Георги Бенковски“ в с. Бенковски. В нея ще се приемат 26 ученика след 7-ми клас.

Идеята за преобразуване на основното училище в средно с професионални паралелки за нуждите на бизнеса е на инж. Пламен Панчев, който е изпълнителен директор на Тракия икономическа зона – най-големият индустриален парк в Източна Европа.

"Инициативата вече е реализирана, благодарение на изключителната подкрепа на кмета на Община Марица Димитър Иванов и с решение на Общинския съвет. Училището е в подзона Марица, част от Тракия икономическа зона, а общината е готова да вложи всички усилия да превърне учебното заведение в център за подготовка на кадри за бизнеса. Идеята ни е да обучим средни специалисти на достатъчно високо ниво, които да могат да влизат в производството на предприятията в зоната“, посочи инж. Панчев.

На срещата с бизнеса от ТИЗ директорът на учебното заведение Борис Бабугеров посочи, че за успешното реализиране на образователния процес на новата специалност ще е необходимо съвременно оборудване на работилницата, както и подготовка на учители по дисциплините, които ще бъдат преподавани в него. Сред специалните предмети, които ще изучават младежите са машинни елементи и проектиране, хидравлика и пневматика, електроника и електротехника, автоматизация, компютърни системи и периферия и др.

В програмата е включена практика по шлосерство, стругарство, заваряване, контрол и поддържане на електрически и контролни системи и други. "Специалността "Мехатроника“ е изцяло съобразена с образователните стандарти. Професионалните компетенции, които ще придобият учениците, им гарантират възможността за упражняване на професията след завършване на обучението.

Училището ще подготвя кадри с професионално направление машиностроене, металообработване и металургия, които веднага ще могат да се реализират в заводите на ТИЗ“, посочи директорът Борис Бабугеров.

Той уточни, че всички населени места в Община Марица увеличават числеността си, като в тях се заселват млади и образовани хора.

"Децата от Бенковски и региона виждат възможностите си за развитие в предприятията в зоната.

Знаейки, че ще получат добро образование в модерна учебна база със съвременно оборудване, с аудио-визуална техника, работилница и лаборатория, те ще имат мотивация да продължат обучението си при нас. Най-голямата мотивация за децата и техните родители е реализацията. Училището ни има голяма перспектива“, подчерта Бабугеров. Той допълни, че оборудването по мехатроника трябва да е съобразено с това, което е внедрено в предприятията от ТИЗ.

"Това училище ще бъде организирано така, че да привлича млади хора, които ще добият технически умения, като последните две години от обучението си ще преминават стаж в предприятията от ТИЗ. По този начин ще имат добра бъдеща реализация“, заяви инж. Панчев.

Той се обърна към представителите на бизнеса за съдействие за оборудването на кабинетите и предоставяне на преподаватели или обучаването на такива по примера на Учебния център на "Либхер“.

Пламен Панчев припомни, че наскоро благодарение на "Макском“ и "Милара Интернешънъл“ бе открит Технологичен комплекс в Професионалната гимнaзия по машиностроене в Пловдив. Управителят на ТИЗ се надява, че училището в Бенковски да е следващият успешен модел в средното професионално образование, реализиран от симбиозата бизнес-образование.

Директорът на сдружение "Клъстер Тракия икономическа зона“ Катя Стайкова предложи своята подкрепа в популязирането на училището сред работниците в заводите в ТИЗ и в медиите. Планира се към училището да се създаде и общежитие, което според инж. Панчев ще даде възможност да се задържат в образователната система децата от социално слабите семейства.

В срещата участваха собственици и управители на знакови фирми в Тракия икономическа зона – "Макском“, "Шнайдер Електрик“, "Либхер-Хаусгерете Марица“, "Интрама“, "БТЛ Индъстрийз“, "Смарт Пауър Грид“, "Ендореп“, "Индустриал Мувинг“, както и Георги Делов от РУО – Пловдив.

Специалността "Мехатроника“ е една от модерните в света и приоритетна за техническите университети, както и за профилираните гимназии у нас и в чужбина. Тя е предпочитана и от младежите в Западна Европа, Япония и САЩ, защото дава успешна професионална реализация след завършване на обучението. Мехатрониката е специалност, свързана със съвременното машинострое­не, което интегрира в себе си електроника и автоматика във вид на сензори, компютри, машини и системи.

Проектирането, производството и експлоатацията на мехатронни системи изисква нов инженерен подход, който включва компоненти от механиката, оптиката, оптоелектрониката, електротехниката и електрониката, компютърните технологии за създаване на машини и роботи от ново поколение.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Издирват майка на две деца от София
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: