ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Отвориха бъчвите в Първенец. Почна се.
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:54 / 04.12.2006Коментари (4)1307
©
От днес вече може". Три дни с този поздрав мъжете от Първенец и гостите им се срещаха на площада в селото.

С Дионисиевите празници на младото вино в община "Родопи" по традиция вече се поставя началото на отварянето на бъчвите, а с това и на гуляйджийския сезон след края на полската работа.

Не че мъжете до сега не са си пийвали скришом с обяснението, че опитват дали ширата е вдигнала градуса.

Виненият маратон продължи три дни, напук на готвеният финансов сатър от следващата година за домашната ракийка и винце заради изискванията на Европейския съюз. От нации, които пият бира и ядат само картофи, акъл не ни трябва, отсича Пенка Дафова, която заедно със съпруга и зет си бе дошла от съседното село Марково, за да се повесели на празника.

В центъра на селото пред народното читалище изложиха своето вино "Старата изба" от Първенец, прочутата и в миналото изба "Нов живот от село Брестовица, известната и в Париж винарска къща "Тодоров" от същото село, както и винпромите от градовете Перущица, Стамболийски и Асеновград. Представителите на къща "Тодоров" показват бутилка Каберне, което вече е влязло в топкласацията ­ 100 на Съединените американски щати. А на витрината на "Старата изба" се кипреше бутилка с Мерло, отгледано и произведено от художника Димитър Киров.

Всеки ден от Дионисиевите празници мина на три смени, каза един мъж, на когото в 3 след обед вече му беше само до музика. Най-нетърпеливите почвали от сутринта и до обед вече били готови. Други устисквали до късния след обед, когато с крачка "оверлог" се отравяли към къщите си. Нощната смяна държала най-дълго и продължавала на малки тайфи по домовете. Тук всяка къща посреща зимата поне със 100-120 литра вино, допълни за особеностите на пиенето в Първенец Спас Демирев.

16 000 декара лозя с винени сортове има в община "Родопи". Най-важният сорт е мавруда, защото само тук в България той намира най-добрите климатични и почвени условия. Рецептата за приготвянето от мавруд на прочутата малага е занесъл в гроба си Чорбаджака, но и сега майстори на виното от Брестовица и съседните села твърдят, че са възстановили старото вино. 7 изби от т.нар. Родопска яка участват сега в Дионисиевите празници, съобщи зам.кметът на "Родопи" Рангел Портев.

Кметът на община Родопи Йордан Шишков споделя, че още преди да сме влезли в Европейския съюз, маврудът отдавна е там, заедно със сортовете широка мелнишка и гъмза. Това означава, че можем да изнасяме навсякъде в Европа маврудово вино и то ще бъде прието като нещо характерно българско, нещо различно от кабернето и мерлото. Макар той да е родом от Първенец, но си е направил маврудово лозе от 10 декара в землището на село Брестовица. Защото, казва, брестовичани са лозари, запазиха си майсторлъка, наследен от дедите си и сега имат много нови лозя.

За разлика от винарите, които отчетоха че тази година са напълнили съдовете със сок от добро грозде, лозарите се оплакваха от ниските изкупни цени. Старите насаждения си отиват, тъй като собствениците им нямат пари да ги поддържат, коментираха лозари от Марково и Брестовица на срещата си с пристигналите служители на Изпълнителната агенция за лозата и виното. Средната изкупна цена на гроздето в Испания и Италия е 15-20 евроцента, контрираха от винарските изби. Не може с 5-6 декара да се прави модерно лозарство и доходите да са достатъчно.

Единствената изба, която докара за празниците от своето тазгодишно вино бе "Нов живот" от Брестовица. Има нужда да стои още в бъчвите, коментираха винарите. Домашното вино обаче е готово и мъжете масово носеха пластмасови шишета, за да опитат ортаците им от новата реколта.
Ако чакам да се избистри, ще вкисне, а и колко живот ми остана, философстваше бай Атанас докато вадеше от вътрешния джоб на сакото си пластмасово павурче. Още на първото завъртане в мъжкия кръг около масата то свърши и внукът спешно бе изпратен до вкъщи за още от резервите. В същото време 7 енолози дегустираха производството на 55 майстори, които бяха дали проби в конкурса за най-добро домашно винце.
На трапезата става дума и за стреса, болестите и лекуването с вино. Старите не са имали нужда от научни доказателства за това. Всяка заран те слизали в дълбоките изби, канелките скръцвали под ръцете им, изпивали на един дъх виното от купите и цяла зима няма грип, няма стрес…

Днес, както ни обяснява Рангел Портев, се разботват програми за винено лечение. Представете си, казва, еднин фитнес център: предлагат вино за пиене, сетне ви отвеждат в залата и ви правят масаж с вино… А и още нещо: предлагат ви сам или с когото и да било да влезете в малък басейн или джакузи и да си направите кефа с добре затоплен мавруд с памид или каберне с мерло. Как ви се струва ­ вино и любов в джакузи!

И това ще се въведе и на територията на община Родопи в земята на така наречената Родопска яка още от следващата година, когато ще сме вече в Европа. Тази година лекарите от Москва са поискали и им били изпратени от Брестовица 50 хиляди бутилки за лекуване на сърдечно-съдови заболявания. Особен интерес лечителите проявяват към семките на червеното грозде, от което се добива най-мощния антиоксидант на земята.

На една пряка от мегдана на Първенец мъжка бригада се бе захванала с една не по-малко сериозна работа. Прасето е на Михаил, а Сребър е главният касапин, поясниха мъжете. Жените вътре кълцаха праз и месо за пълнения в дебелото черво тукашен специалитет гьотбърсак. Улисани в работата, мъжете с кървави ръце си разменяха бурканите с вино и тепсията с мезета - дроб, осмянка, препърлени парчета от ушите. Може сега да са пости и месото да е запретено, ама останалите седмици до Коледа са ни заети с други свински погребения, караме по план, обясниха заниманието си в нарушение на православния канон мъжете. Иначе и 180 килограмовият Гошо си е отишъл от този свят с кръст на гърдите, каквато е традицията тук.

Празникът на Дионис в Първенец не се размина без захарен памук, със сергии с бинокли и ножчета за момчетата и платнени чорапогащници за бабите. В късния следобед даде и една жертва - 48-годишният французин с инициали М.М.бе заловен да кара с 2.13 промила алкохол. Други произшествия нямаше, отчетоха от полицията, която бе завардила Първенец през дните на винения маратон.

На финала кметът на Брестник Георги Козов получи тирса на Дионис като домакин на следващите празници на младото вино в община "Родопи". Снимка и информация: вестник "Монитор".







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Красимир
на 16.12.2006 г.
0
 
 
Нека не забравяве традициите тръгнали към Европа
Aнонимен
на 15.12.2006 г.
0
 
 
15:44 ти пък какво що да не се кефят хората. Ако не са тия села ти какво ще ядеш бе гражданио
Aнонимен
на 10.12.2006 г.
0
 
 
А друго освен пиянски истории в тия села не могат ли?!
Aнонимен
на 08.12.2006 г.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Лига Европа, сезон 2024/2025
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лига Европа 2024/2025
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: