ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Палят чеверметата в Родопите
Автор: Данислава Вълкова 17:33 / 05.07.2024Коментари (0)9505
Трескава подготовка и последни детайли по организирането на фестивал на родопската кухня тече в планинското градче Баните, предава Plovdiv24.bg. Всичко се наблюдава под зоркия поглед на кмета Павлин Белчев. В малката община, която се намира на 110 км от Пловдив и на 40 км от Смолян, до която се достига по един изключително живописен път, всяка година се провежда уникален фестивал, който показва вкусната кухня на Родопите. И тази година в центъра на площада, на 6 юли, събота, от 18.00 часа започва събитието с разпънати маси, отрупани с храна.

Страхотните ястия. някои известни на широката публика, някои не съвсем. Всеки един посетител напълно безплатно може да опита пататници, клинове, вкусни чевермета, дроб сърма, питки със сирене. На място на центъра възрастна майсторка ще прави колаци. Разбира се, място ще си намери и качамака, който ще се предлага в няколко разновидности - със сирене, праз лук, месо. 

Нещо уникално за района на Средните Родопи е така нареченият "смидар"- хляб , който се смила с ръце и се оставя на изсъхне, слага се масло, стафиди, прясно мляко, мед, орехи, портокалови кори или лимонени кори. Може да се приготвя и от царевична пита.

Интересна е и така натечената "фодулка", която представлява пърленка, приготвена на печка в средата, на която се прави дупка и се слага масло. Няма как на фестивала да няма мекици и баклава, домашно сладкото от диви ягоди, боровинка, дюля, домашно приготвено сиропи, овче и краве мляко, сирене и кашкавал.

Традиционно ястия на зрял фасул с булгур, което е едно от най-атрактивното, вкусни уникални ястия за родопската кухня.

На място има и обособен родопски кът.

Фестивалът се реализира по проекта - "Мост на културното наследство", като местна инициативна група на общините Лъки, Баните, Чепеларе.

Два дни ще се провежда и "Загражден филм фест "- в читалището с документални филми, което тази година отбелязва своята 90-годишнина.

Фестивалът преминава и в горско парти на поляна в планината. В програмата са включени много музика, песни, народни хора.

Както всяка събота и неделя и тази ще има курбан за здраве на връх Свобода, където жителите на всяко село в околията се събират на раздумка. Много туристи се качват и заради чешмите с уникална вода - 54 на брой, както и за да наберат горски ягоди, малини, бял трън, мащерка, жълт кантарион, лайка и да подпишат истински чист планински въздух.


Още по темата: общо новини по темата: 478
08.07.2024 »
08.07.2024 »
08.07.2024 »
08.07.2024 »
08.07.2024 »
08.07.2024 »
предишна страница [ 1/80 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
50-ото Народно събрание
Арестуваха Златомир Дьовленски
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лека атлетика - подготовка и състезания
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: