Палят чеверметата в Родопите

Автор: Данислава Вълкова
Коментари (0)
17:33 / 05.07.2024
10930
Трескава подготовка и последни детайли по организирането на фестивал на родопската кухня тече в планинското градче Баните, предава Plovdiv24.bg. Всичко се наблюдава под зоркия поглед на кмета Павлин Белчев. В малката община, която се намира на 110 км от Пловдив и на 40 км от Смолян, до която се достига по един изключително живописен път, всяка година се провежда уникален фестивал, който показва вкусната кухня на Родопите. И тази година в центъра на площада, на 6 юли, събота, от 18.00 часа започва събитието с разпънати маси, отрупани с храна.

Страхотните ястия. някои известни на широката публика, някои не съвсем. Всеки един посетител напълно безплатно може да опита пататници, клинове, вкусни чевермета, дроб сърма, питки със сирене. На място на центъра възрастна майсторка ще прави колаци. Разбира се, място ще си намери и качамака, който ще се предлага в няколко разновидности - със сирене, праз лук, месо. 

Нещо уникално за района на Средните Родопи е така нареченият "смидар"- хляб , който се смила с ръце и се оставя на изсъхне, слага се масло, стафиди, прясно мляко, мед, орехи, портокалови кори или лимонени кори. Може да се приготвя и от царевична пита.

Интересна е и така натечената "фодулка", която представлява пърленка, приготвена на печка в средата, на която се прави дупка и се слага масло. Няма как на фестивала да няма мекици и баклава, домашно сладкото от диви ягоди, боровинка, дюля, домашно приготвено сиропи, овче и краве мляко, сирене и кашкавал.

Традиционно ястия на зрял фасул с булгур, което е едно от най-атрактивното, вкусни уникални ястия за родопската кухня.

На място има и обособен родопски кът.

Фестивалът се реализира по проекта - "Мост на културното наследство", като местна инициативна група на общините Лъки, Баните, Чепеларе.

Два дни ще се провежда и "Загражден филм фест "- в читалището с документални филми, което тази година отбелязва своята 90-годишнина.

Фестивалът преминава и в горско парти на поляна в планината. В програмата са включени много музика, песни, народни хора.

Както всяка събота и неделя и тази ще има курбан за здраве на връх Свобода, където жителите на всяко село в околията се събират на раздумка. Много туристи се качват и заради чешмите с уникална вода - 54 на брой, както и за да наберат горски ягоди, малини, бял трън, мащерка, жълт кантарион, лайка и да подпишат истински чист планински въздух.

Виж коментарите (0)

Още по темата (1072):
30.09.2024 Днес е последният работен ден за десетки сезонни работници
28.09.2024 Спасител: Алкохолът в заведенията е много скъп и масово се пиеше на плажа, имаше много удавени
27.09.2024 Експерт: Бум на американски туристи у нас, ето защо
25.09.2024 Докога е безопасно да се влиза в морето?
24.09.2024 Собственици на хотели по Черноморието принудени да затварят по-рано
24.09.2024 Хотелиер: Мъртвило е! Най-плашещо е, че започнахме да губим и сигурните ни пазари
Още новини от Регионални новини:
Община Асеновград предприе крути мерки
Директорът на хасковския театър: Аз съм крадец
Пожар гори близо до Пловдив
Преобразяват три пловдивски села с 6 милиона лева
Бивш военен пилот за инцидента край "Граф Игнатиево": Избрали са ...
Едно от най-близките до Пловдив села: Това е подигравка, няма да ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).