Паметна плоча на американския пилот Харолд Джеймс ще бъде открита в пловдивското село Сърнегор

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
15:53 / 04.05.2005
2153
Паметна плоча на американския пилот Харолд Джеймс ще бъде открита в пловдивското село Сърнегор на 8-ми май от представители на дипломатическите мисии на страните, участвали в Антихитлеристката коалиция във Втората световна война. През лятото на 44-та година самолетът на летеца е свален от немската зенитна артилерия в Средна гора, а той е задържан от полицията. Освободен от съпротивата, Харолд се присъединява към дружината на Леваневски, а по-късно и във Втора средоногорска бригада "Васил Левски". След войната се връща в САЩ. Преди откриването на паметната плоча представителите на посолствата, на БСП и на фондация "9-ти май" ще засадят над Брезово Гора на славата.
В Пловдив, проявите посветени на 9-ти май, чийто организатор е градската организация на социалистическата партия и едноименната фондация започват тази вечер с премиера на книгата "Писма до помаците" на професор Антонина Кузманова.
Кулминацията на честванията ще бъде на 8-май. Те ще започнат с поклонение пред паметника Альоша, в което ще вземат и представителите на страните от Коалицията и ще продължат със състезание за велосипедисти, концерти през целия ден в Градската градина. Информацията е предоставена от радио Пловдив.

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Разясняват е-досие в Асеновград
МВР Пловдив: Ученици откраднаха от автосалон мотор за 20 000 лева...
29-годишна е шофирала колата, полетяла от Асеновата крепост
Жители на пловдивско село блокираха пътя за Карлово
Кола "полетя" от Асеновата крепост, шофьорът оцеля по чудо
Едно от най-големите и близки до Пловдив села обмисля да се отдел...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).