Пампорово - по-равно, по-евтино

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
08:00 / 01.01.2007
1528
Още преди две години "Пампорово" направи инсталация от язовир "Снежанка" и изгради две помпени станции, които изкарват водата до петте мобилни оръдия в курорта. Инвестицията е за един милион евро. "Петте машини са достатъчни, защото пистите са много по-равни в сравнение с тези в Банско и Боровец и може да се кара и при покривка от 10 см сняг. Това значи, че ни се налага да произвеждаме по-малко сняг от тях", обясни Захари Шопов, директор на въжени линии "Пампорово".

Голямото предимство на курортите, инвестирали в техника за сняг, е, че разполагат с по-дълъг сезон за ски. "Изкуственият сняг удължава с един месец времето на топене при географската ширина, на която се намира България. От екологична гледна точка предпазва пистите от ерозия, тъй като топенето става по-бавно и не текат реки от вода по склоновете. Освен това не се използват никакви химикали, водата минава под силно налягане от 150 атмосфери през много фини дюзи и пада под формата на сняг", обяснява Симеон Калчев, отговорник за пистите в Българската федерация по ски. Недостатъкът е, че производството черпи много електроенергия и самото изграждане на инсталациите е скъпо, което пък вдига цените на картите за лифтовите съоръжения. Заради това доста наблюдатели очертават тенденцията ските от сравнително достъпно семейно удоволствие да се превърнат в екзотично занимание за ограничен кръг хора. Информацията е на вестник "Капитал".

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Община "Родопи" и турската Биледжик официално подписаха договор з...
Пуснаха движението по новия мост над река Марица
Новият мост над река Марица в Пловдивско е готов, днес пускат дви...
Това са всички кандидати за депутати от Пловдив област
Кола се приземи в лозята на Куклен
Отлична новина за селото, в което живеят много богати пловдивчани...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).