Пещера "Добростански бисер" край Асеновград – предизвикателство за приключенеца

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:58 / 22.04.2024
2050
Пещера "Добростански бисер“ край Асеновград отваря врати на 1-ви май. Това е един от най-посещаваните обекти, до който се достига след приятна и лека разходка из невероятно красивата природа на Родопа планина. Служителят на ОП "Туризъм“ към община Асеновград, който съпровожда туристите, разказва любопитни факти от пещерния живот на обитателите: 

Пещерата се намира на 5 км. от асеновградското с. Добростан. Там живее малка колония прилепи. Голяма част от обекта е зает предимно от сталагмити и сталактони. Добростански бисер", известна също като "Ахметьова дупка", не само съдържа красиви пещерни образувания, но измежду тях са разположени и т. нар. "Синтрови езера". 

Легендите разказват, че в някои от тях има пещерни бисери. Пещерата е много лесно достъпна. С цел безопасност е монтирана метална стълба на входа. Със своите 727 м. дължина тя е предизвикателство за приключенеца в туризма. Сред интересните подробности са и 15-метровата дълбочина на входния отвес, както и фактът, че за пръв път пещерата е проучвана през 1963 г.

Входът за ученици, студенти и пенсионери е на цена 4 лв., а индивидуалният билет струва 5 лв. За организирани групи от най-малко 8 души входната такса също е на стойност 4 лв. Семейства и родители с деца плащат общ билет - 12 лв. За изнасяне на беседа се доплаща: обикновена - общо 10 лв. за цялата група; специализирана – общо 12 лв. за цялата група; на английски език – общо 12 лв. за цялата група. 

"Добростански бисер“ е отворена за туристи от май до септември, включително. Работното време на обекта е от 09:00 ч. до 18:00 ч. - в петък, събота, неделя, понеделник и вторник. 

Почивните дни са сряда и четвъртък, като има възможност пещерата да бъде разгледана и тогава, но условието е да се събере група от 15 или повече посетители. Посещението се осъществява по предварителна заявка.

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Отличиха кмета на Брацигово със специална награда
Внимавайте по пътя Пампорово - Смолян, има обърната кола
Георги Маринчешки пред жители на Съединение: Време е малките насе...
Община Асеновград с предупреждение
Историкът Видин Сукарев: Хисар капия е запазената порта на източн...
Граждани протестираха, затвориха пътя Пловдив - Карлово


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).