ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Плевни и животни горяха в смолянското село Кошница
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:34 / 22.03.2006Коментари (0)1096
Гараж, 4 плевни, овце, агнета, коза и муле изгоряха в смолянското село Кошница при пожар, установи репортерска проверка на радио "Фокус" – Смолян. Огнените пламъци подхванали и залепените в съседство къщи и само своевременната намеса на всички хора от селото и служители на РС”ПАБ” – Смолян попречили огънят да овъгли всичко в доста голям радиус, разказва кметският наместник Здравко Харачаров и уточнява, че всички жители са се “разминали на косъм”, защото повечето постройки са плътно залепени една до друга.

“Виждах как огън капе върху гърба на мулето ми, а не можем да изкараме животното”, разказва ужасите си 77-годишният Слави Берберов, но го давят сълзи и се обръща настрана. В крайна сметка животното му бива спасено, заедно с 8-те овце, но двуетажната плевня вече я няма, както и сеното, и фуражът... Стопил се е и гаражът му с дървата и тон въглища. А къщата, в която с радост се пренесъл съвсем наскоро, вече е негодна за живеене. И той отново е в старата си колиба. Цял живот градил човекът другото си жилище, но на стари години ще трябва да проумее, че усилията и надеждите му си остават за мечти. Ветеринари прегледаха обгорените му животни и установиха, че ще се оправят.
Повече препатила обаче Емилия Младенова, единодушни са всички. И 10-те умрели в пожарището животни са нейни. Жената е в шок. “Беше около 22 ч. Вечеряхме и седнахме да гледаме телевизия, когато керемидите и прозорците запукаха силно и някой каза “Вали град”, а след малко “Изгоря ни селото, ей!” , припомня си Харачаров пред смолянския кмет Дора Янкова. Янкова получила обаждането му, докато той тичал по пижама до комшията Младен Севински, свенливо признава наместникът. Младен пък се разтърчал по чорапогащник. “Нямаше стари, нямаше млади, нямаше жени, нямаше мъже или деца – всички се втурнаха да правят кой каквото може”, отчита Асен Запрянов, на който е 2/3 от всичко опожарено.

Над 18 тона сено просто се стопи, изчислява на око Запрянов. И също изброява фураж, дърва, материали и др. материални щети, които за селския човек са изтръгнати сякаш от сърцето. “Няма да забравим едно пожарникарче, Филип Парев е името му. Беше в почивка и дошло да нагледа старите в Кошница. Втурна се в обора, увито в мокро одеяло, за да не се задуши и започна да вади животните. Те го ритаха, пернаха го в слабините, а то се превива и действа. После разбрахме, че имал напукани ребра, а в 8 ч застъпил и на смяна след целия този кошмар”, вкупом обясняват най-потърпевшите. С него бил и колегата му Живко Каменов, оттървал се с обгорена ръка.

Друг младеж - Нези Азизов, бил “командирован” на тавана на една горяща къща, чиито греди всеки момент щели да рухнат под напора на пламъците. Плискал кофи с вода, после я изливал от ботушите и пак. Отровният пушек го замайвал, но издържал. Немалко зор видели и Николай Жанаваров, Албен Коджебашев, Свилен Жеков, Севдалин Жеков и Минчо Каменов – все смелчаци, изтъкват бабите и дядовците своите герои.

Трудно бе, защото нямаме нормален водопровод, нито противопожарен хидрант, отчита кметският наместник. Една от пожарните коли източвала вода от реката. От 4 месеца водопроводът на Кошница чака ремонт, но от “ВиК” обяснили, че през зимата нищо не може да се направи. Водата, която се ползва в момента за чешмите, е в недостатъчни количества и не е годна за пиене, но хората нямат избор. Тези канали са отпреди 20 години и ако изкараме още 1-2 месеца така, хората се заричат, че няма да плащат стотинка на водното дружество, притеснява се селският началник.

Нищо от изгорялото не е застраховано. РС ПАБ и следствието в Смолян на място разследват причините за инцидента, който за щастие не се е превърнал в поредната трагедия за отрудените селски люде, защото човешки жертви няма.

Късо ел. съединение заради скъсан далекопровод са причина за инцидента, според първоначалните данни. За малко село това е голям проблем. На солидарни начала комшиите събират по 1-2 лв., сено и фураж и отстъпват постройки, за да подпомогнат побратимите. По 500 лв. еднократна помощ ще даде кметът на Смолян Дора Янкова на три от домакинствата, а на най-пострадалата Емилия Младенова – и малко повече, реши градоначалничката. Разходите за техниката по почистването също ще се платят от общинската управа на Смолян и ще се обмислят варианти за доставка на литровици, греди и фураж. Общината е съдействала и за въглища от Бобовдол на хорицата, както и за цимент, ламарина, помпа и маркучи срещу евентуални други подобни аварии.
“Природата ни показва с такиви стихии, колко малък и слаб е човекът”, умуват старите хора.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Прием в детски градини и училища в София
Ботев в Лига Европа, сезон 2024/2025
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да (417) 54%
Не (288) 37%
Не мога да преценя (67) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: