ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Пловдивско село: Нямаме вода, а водомерите въртят! За въздуха да плащаме ли?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:07 / 18.09.2024Коментари (1)4067
© Google
Село в Пловдивска област е без вода вече трети ден. Това съобщи читателка на Plovdiv24.bg. И обяснява какъв точно е проблемът:

"Водната криза в страната ни вече не е новина. Но тя засегна и населените места в община Асеновград, по-конкретно село Златовръх, където към днешна дата сме с напълно пресъхнали чешми от над 3 денонощия.

Вече на всички ни е ясно, че справянето с проблема не във възможностите на местната власт и ВиК дружество. Поради тази причина взехме нещата в свои ръце и сезирахме държавните институции в лицето на президента, омбудсмана, министър-председателя, министъра на регионалното развитие и благоустройството, кмета на общината и кмета на с. Златовръх, за създалата се ситуация и исканията ни за справяне с кризата. В тази връзка на 23 септември ще се проведе мирен протест от 17,00 часа".

Част от писмото на хората до институциите:

В последните месеци, в национален мащаб, се наблюдава ситуация на недостатъчни водни ресурси за ежедневните човешки потребности, от която и ние жителите на с.Златовръх, общ.Асеновград, обл.Пловдив сме силно потърпевши. От края на месец май водоподаването в по-високите части на селото е силно нарушено. Или е с намален дебит или изобщо липсва. Това наложи използването на алтернативни източници и презапасяване.

Голяма част от имотите разполагат с кладенци, но поради засушаването всички те почти пресъхнаха и отпаднаха като алтернатива. След многократни сигнали, на 26.08.2024 г. кмета на село Златовръх със своя заповед, наложи режим на водата и забрана за ползването й освен за питейни и битови нужди, която заповед не се спазва. От наложеното ограничение от 12 ч., реално имаме вода за 2-3 часа на ден в най-добрия случай.

Има и дни, в които водата си остава мираж. А когато я има е мътна и негодна за употреба. Това е потенциална причина за разнасяне на зарази и увреждане здравето на жителите на населеното място. Повредата на домашното имущество оставяме без коментар. Другото, което ни направи впечатление, е, че въпреки очевидната липса на вода, водомерите продължават да работят от въздушното налягане в тръбите. Това означава ли, че ние като потребители на услугата вода ще трябва да плащаме за въздух?

По какъв начин ще бъдем компенсирани? Този въпрос беше зададен на началника на ВиК Асеновград по време на проведената на 04.09.2024 г. среща с жителите на селото, но той само потвърди този факт без да даде отговор, тъй като не било в неговата компетенция. Причината за всичко това освен, че основните водоизточници са повърхностни и пресъхват от горещините, е и старата и амортизирана водопреносна мрежа, която допуска големи течове. Публична тайна е, че ВиК дружествата, освен за заплати и консумативи, не разполагат със средства за трайни инвестиции и справяне с проблема.

Проблемът с водоподаването е от години и към момента решение няма. По действащата в тази насока ОП "Околна среда“ се допуска интервенция в населени места с над 5000 души, което считаме за дискриминация спрямо нас, живеещите по селата. Всички сме равноправни граждани на Република България и настояваме за равнопоставеност.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
То пък един кмет/кметица е Славка кметицата/...нищо не става от нея.Не е само водата,ами чистотата в селото...мете след след ромите дето са и избиратели и са чоплили семки.....егати кмета...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Мигрантски натиск към България
Отношенията София-Скопие
Първа лига, сезон 2024/2025
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: