ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Пловдивско село отбелязва важна годишнина
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:54 / 07.09.2023Коментари (0)3962
На 9 септември / събота/ читалище Пробуда в село Яврово ще отбележи своята 100 годишнина.

Точно преди век, явровският духовник и просветен деец Борис поп Харалампиев с група ентусиазирани младежи учредява първото читалище в селото. Наричат го "Пробуда“. В селцето започва да кипи просветна дейност, основан е местен театър, който подкрепя традициите от старото време и цели да запази тяхната автентичност за поколенията.

От китното родопско селце, което се намира само на 11 км от Асеновград и на 30 км от Пловдив, са корените на личности, оставили светла диря в наука, литература, изкуство и духовенство или както казват местните – "Явровци, пробили небето“. Имената и постиженията им се знаят от всички- полковник д-р Константин Гълъбов, Борис Димовски- карикатурист, Васил Писанов- художник – склуптор, проф. Иван Милянчев и проф. Тодор Ангелов- видни селекционери в областта на земеделието и овощарството, проф. Дфн Васил Колевски- ректор на ВИТИЗ, НАТФИЗ, старши научен сътрудник в института за литература при БАН, един от първите пилоти у нас след 1944 година- подп. Атанас Миленчев и много други видни личности, които родопчани помнят.

Повечето обаче свързват Яврово с родното място на талантливия майстор на словото - писателя Николай Хайтов, който увековечи автентични истории с местен диалект, описващи бита и нравите на родопчани. Негова и фразата:

"Яврово е пъпът на Вселената“. Защото явровци дават на децата си корени и крила. Корени- да знаят къде е домът им и крила- за да отлетят и да бъдат полезни с онова, което са научили.

Днес в читалището на селото има битова музейна сбирка, чиито експонати са дарени с много любов от местните хора. Самодеен състав продължава да пази и популяризира в страната и света, песните от съкровищницата на родопския фолклор. Природни местности, светилища, паметници, песни, спомени, хора и обичаи – всичко това е събрано в книгата "За Яврово с любов“.

"Не можеш да видиш Яврово с очите си. Трябва да го усетиш със сърцето си- със затворени очи. Вътре в себе си“, казват авторите на книгата Тодорка Дамянова и Таня Костадинова. Това е вторият им общ проект. Първият- издаването на селски вестник "Яврово“, в който са публикувани разкази, статии и рисунки на деца, които прекарват безгрижните си летни месеци в селцето.

В чест на 100-годишнината от основаването на читалището Тодорка и Таня издават книга, събрала разкази, спомени и история за поколенията. На страниците достойно място намират и имената на смели балканлии- явровци, пожарникари.

Оказва се, че 29 души с явровски корен са избрали тази достойна професия още с отварянето на пожарните служби в Пловдив и Асеновград, където и до днес самоотверженото им дело продължават техните наследници.

Книгата "За Яврово с любов ще бъде представена на 09.09.2023 г. от 10.30 ч в двора на читалището в село Яврово. Проектът е подкрепен от дарители и добротворци, а всички приходи от продажбата ще бъдат дарени за развитие на културно- просветна дейност на читалище "Пробуда 1923“ .

Програмата на събитието на 09.09.2023 ще започне с празничен концерт- спектакъл с участието на сборна формация от любители самодейци от селата Яврово и Добралък. Гостите ще имат възможност да се насладят и на прекрасния родопски глас на Кремена Сакаджиева, избрана за посланик на фолклора и етнографското наследство, от учредителите на групата за "Родопска песен“.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Катастрофи в България
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: