ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Почина Димитър Ковачев
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:56 / 13.12.2013Коментари (3)5849
©
Днес Асеновград се прости с едно от най-големите си имена в областта на науката - Димитър Ковачев. Той е познат най-вече като директор на Палеонтологичния музей в града. Но той беше много повече. Приносите му са пример за извеждането на българската палеонтологична наука сред тези, допринесли за изучаването на природната обстановка на късномиоценската Балкано-Иранска зоогеографска провинция.

Димитър Ковачев е преподавал биология в първата гимназия в Асеновград, която днес носи името СОУ "Св. княз Борис I". При летни експедиции през 60-те години открива скелет на деинотерий край село Езерово. През 70-те години започва организирането и провеждането на редовни палеонтологични експедиции със своите най-добри ученици. Дълги години ръководи разкопки в находището на миоценски бозайници край благоевградското село Калиманци, а през 80-те години открива и находището край Хаджидимово - "Гиризите", едно от най-богатите за науката находища на пикермийска фауна.

Първоначално излага своята експозиция в училището, където преподава, а по-късно с решение на Община Асеновград и с подкрепата на БАН е организирано създаването на Палеонтологичния музей в Асеновград, където да бъдат съхранени и представени над 40 000 открити фосилни находки. Това е най-богатата колекция на изкопаема гръбначна фауна в България. Между тях са единствените в света почти пълни скелети от маймуната мезопитек; черепът на нов за науката род нечифтокопитно-Kalimantsia; най-богатата в Европа колекция от хипариони; един от най-добре запазените известни черепи на саблезъбата котка Machairodus giganteus; единствените останки от птица-носорог в Европа (нов за науката род) и редица други важни за световната наука фосили. Благодарение на донесените в музея фосилоносни седименти от експедициите на Д. Ковачев, научната колекция продължила да расте. Откривател е и на единствените до момента останки от изчезнал вид Калиманция булгарика.

Множество статии върху описанието на асеновградската палеонтологична колекциия са публикувани през последните години, с участието на самия Димитър Ковачев-7 самостоятелни публикации и 9 в съавторство. Сред тях са описанието на нов вид мечка от род Indarctos, на уникалния скелет на голямата котка метайлурус, монографичната работа върху маймуните мезопитеци и др. Трудовете, написани на основата на създадената от него колекция, са допринесли много за нареждането на българската палеонтологична наука между тези, които дават днес съществен принос в изучаването на природната обстановка на късномиоценската Балкано-Иранска зоогеографска провинция.

Поклонението ще се извърши утре /14 декември/ от 11:30 часа в храм "Св. Атанас". Погребението ще се състои от 14 часа в старите гробища на Асеновград.  

Поклон пред светлата му памет!








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 14.12.2013 г.
0
 
 
Беше страхотен ЧОВЕК! Поклон !
+1
 
 
Далбок поклон..един от хората,които е направил и допринесул много..
Aнонимен
на 14.12.2013 г.
+1
 
 
Бог да го прости. Човек ,с когото България може да се гордее.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Аматьорски футбол
Локо в Първа лига, сезон 2024/2025
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Голямо количество радиоактивен метал е открито в Пловдивска област
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да (1094) 55%
Не (762) 38%
Не мога да преценя (128) 6%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: