Подобряват инфраструктурата по бреговете на р. Тунджа в Калофер

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
07:45 / 19.09.2012
830
Днес, 19.09.2012 г., от 10:00 ч. в град Калофер, община Карлово ще се положи началото на строителните дейности по Проект BG161РО001/1.4-06/2010/019 "Изграждане на инфраструктура за предотвратяване на наводнения и за защита на речните брегове от ерозия на р. Тунджа в град Калофер, община Карлово". Проектът е финансиран от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България. Проектът се реализира от Община Карлово.

Целта на проекта е: повишаване качеството на живот и съответните екологични условия, както и подобряване на физическата среда, чрез ограничаване и предотвратяване на рисковете и щетите за живота, здравето и имуществото на населението в град Калофер, посредством изграждане на дребномащабни инфраструктурни съоръжения по бреговете на река Тунджа за предпазване от наводнения и предотвратяване на процесите на ерозия по речните брегове в рамките на населеното място.

Специфичните цели на проекта са: предпазване на град Калофер от наводнение, чрез изграждане и ремонт на дребномащабна инфраструктура за предотвратяване на наводнения, а именно: изпълнение на дънни прагове, на бетонни стени и габиони по речните брегове; осигуряване защита на речното легло на р. Тунджа, преминаваща през град Калофер от ерозия, чрез изпълнение на брегоукрепителни и дънноукрепителни съоръжения; ограничаване на екологичните и социално-икономическите щети от наводненията и повишаване безопасността и сигурността на населението в град Калофер чрез подобряване на физическата среда и качеството на живот посредством изграждането на брегоукрепителни и дънноукрепителни съоръжения; подобряване качеството на околната среда и осигуряване превенция на риска, чрез намаляване на възможностите за настъпване на наводнения, посредством изграждане на инфраструктура за предпазване от подобни природни бедствия.

Този проект е насочен към: 48 души, собственици на 15 частни и общински имота, които ще са пряко засегнати при наводнение в резултат на високите води на река Тунджа, тъй като попадат в заливаемата територия, която е с обща площ около 15 дка; 120 души, собственици на имоти, разположени около пряко застрашените територии, за които съществува риск да настъпят неблагоприятни последици при наводнение - общо около 50 имота; крайречни улици и друга техническа инфраструктура (публична общинска собственост) с обща дължина 1,240 км. Крайни бенефициенти, които ще се възползват от резултатите от проекта в дългосрочен план са: останалото население на град Калофер, което ще се ползва от подобрената жизнена среда и превенцията на риска; останалата част от населението на община Карлово, която ще ползва крайречните улици за достъп до и в града и околностите му, както и за връзка с близките села и градове; посетителите на къщата-музей на Христо Ботев и на Даскал Ботевото училище в град Калофер; посетителите на Национален парк "Централен Балкан", резерват "Джендема" и връх Ботев, които ще се ползват от подобрените условия за пътуване, почивка, отдих и туризъм в района на интервенциите.

Основните дейности включват: извършване на строително - монтажни работи за изграждане на дребномащабна инфраструктура за предотвратяване на наводнения и за предпазване на речните брегове на река Тунджа от ерозия в град Калофер; упражняване на авторски и строителен надзор.

Продължителността на проекта е 18 месеца. Стартира на 03.06.2011 година.


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Завод за кроасани в пловдивско село отива в историята, търсят му ...
Има трети задържан заради контрабандата с радиоактивния америций
Откриха 81-годишна пловдивчанка в безпомощно състояние, загубила ...
Последната информация от полицията за пожара на АМ "Тракия"
Гори от двете страни на магистрала "Тракия", екипи на полицията и...
Печеливш доскоро месокомбинат и месарница отиват в историята, ЧСИ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).