ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Полският посланик: И второто дете трябва да бъде върнато на майката
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:58 / 30.05.2009Коментари (0)4200
© Стандарт
Анджей Папиеж, посланикът на Полша в София, излезе с официално становище, че причините за връщането на децата от Асеновград на майката са в следствие на две решения на българския съд.

Видеорепортаж, излъчен по телевизиите и въртян в интернет, за това как 7-годишно момиче е качено насила от майка си - полякиня, в дипломатическа кола, предизвика остра реакция във форумите. В петък вечер младежи се събраха на протест пред посолството на Полша. Второто дете - момче, е останало в Асеновград, където децата живеят от две години с баща си.

От посолството коментираха, че са съдействали на майката, само при изпълнението на решение на българския съд.

В изявлението на посолството се казва още, че две инстанции на българския съд са решили, че децата трябва да се върнат на мястото, от което са били отвлечени против волята и в отсъствие на един от родителите.

"Решението на българския съд съответства на предписанията на "Хагската конвенция за гражданските аспекти на международните отвличания на децата'', която e ратифицирана от Република България", заявява посланик Папиеж.

"Посолството на Република Полша в София, което не е страна в спора, изразява мнение, че в името на спазване на закона, второто отвлечено дете трябва да бъде върнато на майката", посочва Анджей Папиеж.

Дъщеря ми Николета Василева е напуснала страната без международен паспорт и вече е в Полша, заяви бащата на детето Тодор Василев.

Той се е срещнал с министъра по Европейските въпроси Гергана Паси, която му е изпратила снимки на момичето, на които се виждат Николета и майка й в обстановка, която не съвпада с тази в жилището на майката. Гергана Паси е получила снимките от полския посланик в София Анджей Папиеж, който е потвърдил, че снимките са направени в Полша.

Международните паспорти и на двете деца са при техния баща. Синът ми не е напуснал страната, каза Василев, който обаче допълни, че няма информация къде се намира момчето в момента.

Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) се самосезира по случая с децата от Асеновград, съобщиха от пресцентъра на агенцията.

"До тази дата в ДАЗД не е постъпвал сигнал нито от държавен орган, нито от родителите на децата, относно принудително им предаване. ДАЗД изиска информация от Отдела за закрила на детето към Дирекция "Социално подпомагане" - Асеновград и в м


Любителският видеоматериал от мястото на случката съдържа насилие и не се препоръчва за деца, бременни жени и хора със слаби нерви
омента тече проверка на обстоятелствата по конкретния казус", се посочва в съобщението.

В случая става дума за съдебно решение на Софийския градски съд, потвърдено от Софийския апелативен съд, по Хагската конвенция за гражданските аспекти на международното отвличане на деца, ратифицирана от Република България, уточняват от агенцията.

От там отбелязват още, че техен представител не е присъствал при отвеждането на момичето.

"Във всички случаи, ДАЗД счита, че изпълнението на съдебното решение следва да протече в среда, която не би довела до травмиране на децата.

Съобразно резултатите от проверката и при установяване на нарушения от длъжностни лица в Дирекция "Социално подпомагане" - Асеновград ще бъде сезиран Инспекторатът на Агенцията за социално подпомагане за търсене на административнонаказателна отговорност на виновните лица съгласно Закона за закрила на детето.

Висшите интереси на детето следва да бъдат от първостепенна важност във всички действия на обществените и частни органи, в това число и на родителите, отнасящи се до децата, като един от основните принципи на Конвенцията на ООН за правата на детето", посочват от ДАЗД.

Източник: vesti.bg


Още по темата: общо новини по темата: 31
06.02.2010 »
23.10.2009 »
22.08.2009 »
21.08.2009 »
21.08.2009 »
20.08.2009 »
предишна страница [ 1/6 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Лига Европа, сезон 2024/2025
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: