Поредни кахъри около Панагюрското съкровище, Стрелча си го поиска

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:31 / 05.06.2012
3018
Жителите на община Стрелча са настръхнали и искат спешно решение на казуса къде е намерено панагюрското златно съкровище. Масло в огъня, който тлее повече от половин век, без да предполага наля кметът на община Стрелча Иван Евстатиев. Той доказа с факти от покойния археолог Георги Китов, че всъщност хилядолетия уникалното съкровище е лежало в гробницата Жаба могила до управлявания от него център на розите и древните костници и пещери. В стрелчанската гробница под известната могила иманяри са ровили повече от век и не е ясно какво са отмъкнали.

През последните десетилетия обаче в нея археолози се натъкнаха на безценни тракийски надписи, произведения на одриското и беското изкуство, антични предмети и безценни монети и артефакти.

Искам бързо да решим проблема със спешна научна конференция и да станат ясни всички факти около намирането на съкровището, обяви кметът Евстатиев. Той се опита да успокои страстите сред съгражданите си първо с обещание за спешен дебат. От сензационното му изявление обаче личи непознат за повечето българи уникален факт - при намирането на съкровището от братя Дейкови липсвал орнамент ,който после бил открит с инициалите на Жаба могила и лепнат точно на един от съдовете от 5 век преди Христа.

Някои по стари стрелчани си спомнят за спора почти до бой между двата града и сега искат справедливост. От стрелчанския исторически музей обаче бяха по-умерени. Те ще припомнят на средногорци, че златото е на България и няма нужда от нови войни с пловдивски минали властници и част от столичани. По-умерените заявиха, че подобно на Евстатиев искат научно разкриване на цялата истина и поне копие на съкровището за стрелчани.

Източник: в. "Стандарт"


Виж коментарите (0)

Още по темата (27):
11.07.2024 Пловдивските управници: Панагюрското златно съкровище да се върне у
дома
20.06.2024 Пловдив официално си поиска Панагюрското златно съкровище
18.06.2024 След материал на Plovdiv24.bg министър Тодоров отговори за Панагюрското златно съкровище
16.06.2024 Пловдивски съветници бранят Панагюрското златно съкровище, не го дават на
София
09.05.2022 Вижте как Панагюрското златно съкровище пристигна в Пловдив с тежка
охрана
09.05.2022 Оригиналът на Панагюрското златно съкровище пристигна в Пловдив с брониран автомобил и тежко въоръжена охрана
Още новини от Регионални новини:
Голямо количество радиоактивен метал е открито в Пловдивска облас...
Въпреки усилията на пловдивските лекари почина жената, докарана с...
Откриха паметник на капитан Петко войвода на 8 км от Пловдив
Пловдивско село: Нямаме вода, а водомерите въртят! За въздуха да ...
9 училища с нови корпуси от тази учебна година, едно от тях в Пло...
Шофьор стреля през отворения прозорец на автомобила си в Пловдивс...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).