ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Повече от 1200 певци и танцьори от страната се събраха на фолклорен фестивал в Царацово
Автор: Екип Plovdiv24.bg 18:43 / 22.10.2024Коментари (0)753
В продължение на два дни танцьори и певци от цяла България се събраха в Царацово на VI-я фолклорен фестивал "По терлици и шевици“. Националният фест дава изява на формации за народно творчество, както и на индивидуални изпълнители. Той бе открит от кмета на Царацово Димитър Петров, който е домакин на проявата.

"Щастлив съм, че откриваме VI-то издание на фолклорния фестивал, който е организиран по инициатива на кмета на Община Марица Димитър Иванов, подета от кметството на Царацово, читалището "Дядо Иван Арабаджията“ и ръководителя на певческата група на ансамбъл "Дикани“ Радослав Иванов. Радвам се, че интересът към фестивала става все по-голям, по-пъстър и популярен по всички региони на страната и за първи път се провежда в рамките на два дни. Гордеем се, че развиваме народното творчество, привличаме млади хора към традициите и популяризираме Община Марица и Царацово, като притегателен център за самодейците от страната“, посочи в приветствието си Димитър Петров. Той уточни, че тази година във фестивала участват 24 нови формации от страната, както и всички самодейни състави от Община Марица. По време на двудневния форум на народното творчество в Царацово на сцената се представиха със 115 изяви 1200 самодейци от 53 населени места. 40 певчески групи, 38 танцови състава, 36 солови изпълнения и детски оркестър "Тамборино“ от Йоаким Груево се включиха в надпреварата за българско фолклорно изкуство, което обогатява културното ни наследство.

Петчленно жури оценяваше изпълнителите. Сред тях преподавателят по народно пеене доц. д-р Данка Цветкова, основателят на оркестър "Южни ритми“ и известен народен певец Тодор Кожухаров, хореографът и председател на читалището в Царацово Светла Димитрова и д-р Надя Мурджева, която е ръководител на танцовите състави в селото-домакин. Председател на комисията по оценяване на най-добрите изпълнители бе Иванка Паунова, която е диригент на хора на професионален ансамбъл "Пазарджик“, преподавател по гъдулка, възпитаник на НУФИ "Филип Кутев“ в Котел и АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев“.  

Голямата награда на кмета на Община Марица Димитър Иванов бе присъдена на фолклорна група "Лудоселци“ от Дибич, Шуменско с ръководители Живка Хараланова и Борис Иванов. Самодейците получиха тъпан – народният инструмент, който символизира ритъма на фолклорната музика, както и грамота за отлично представяне. Със златни медали бяха отличени 19 певчески групи, 29 солови изпълнители и 7 танцови състава.

За да поздравят участниците във фестивала "По шевици и терлици“, пристигнаха председателят на Общински съвет Марица Виолета Христодулова и заместник-кметът на Община Марица Гергана Титюкова.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Хороскоп за деня
Зима 2024/2025 г.
Бюджет 2025
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: