Преди повече от век това място е било в покрайнините на Пловдив, днес е в самото му сърце

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
18:25 / 21.02.2024
21121
Отново интересен фотос публикуваха във фейсбук групата на Пловдив за ретро  снимки, видя Plovdiv24.bg. Администраторът на "Акция фото Пловдивъ" Пламен Кочев провокира със снимка от далечната 1927 година. Става въпрос за изграждането на Военния клуб в сърцето на града под тепетата на днешната Главна улица. Ето какво пише той:

Преди повече от век това място е било в покрайнините на Пловдив. Когато се е зародила идеята да се построи сграда за офицерски клуб, предложеното място предизвикало много негодувание сред офицерите. Много от тях считали, че не може да се строи в края на града, далече от светския живот и от казармите.

След време надделяло мнението, че мястото пред него ще дава възможност да се провеждат военни паради и войнишки клетви, а отдалечеността му можело да бъде от полза за тези офицери, които не искали да бъдат видяни в компрометираща ги компания или в нетрезво състояние. При това, мястото било в началото на една от най-престижните улици по онова време.

Строежът бил завършен през 1908 г., по проект на арх. Никола Лазаров. Бил изграден с високи, представителни куполи, с голям герб на Княжеството на фасадата му.

По време на Балканските войни това място постепенно се превърнало в своеобразен нов център на града, заради военните паради и клетви за вярност към Цар и Отечество. Пред военния клуб изпращали войската на фронта, там я и посрещали след войната.

На снимката тук, първоначалните куполи са заменени с по-ниски, защото през 1927 г. възникнал голям пожар, който ги разрушил. Над фасадата се появила фигурата на лъв и гербът бил заменен с украса от растителни мотиви.

Този ремонт бил по проекта на арх. Христо Пеев. Но щастието не траяло дълго. През пролетта на 1928 г. Голямото земетресение разрушава покрива и голяма част от салона на зданието. Фасадата не пострадала. Куполите също.

Възстановяването на Офицерския клуб било осъществено по проект на арх. Стойко Стойков.

През 1935 г. фасадата претърпява нова реконструкция и куполите са премахнати съвсем. Покривът е надграден, а главният вход е изрязан по-високо, като пред сградата е оформена площадка, до която от двете ѝ страни се стига по няколко стъпала.

След деветосептемврийския преврат, сградата е преименувана на Дом на народната армия (Д.Н.А.).

Виж коментарите (0)

Още по темата (7):
15.06.2021 Кметът оптимист за ремонта на Военния клуб
02.12.2020 Зелена светлина за 11-метровата кула на Военния клуб в Пловдив
16.07.2020 Ремонтът на Военния клуб: Правят 11-метрова кула и 2 купола
31.12.2018 Емблематична сграда в центъра на Пловдив днес става на 110 години
24.07.2018 Добри новини за Военния клуб в центъра на Пловдив
29.05.2018 Връщат оригиналния облик на Военния клуб в Пловдив?
Още новини от Регионални новини:
Служители не успяха да стигнат до работните си места в Пловдив
Този 18-годишен хубавец без книжка заряза приятелката си в колата...
Овладян е големият пожар в Пловдивско
Голям пожар гори и се разраства на 20 км от Пловдив
Нова придобивка, част от мащабен проект, очаква пловдивско село
МВР Пловдив: Много пияна жена е предизвикала катастрофата с 4 кол...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).