Противогрипната ваксина помага срещу птичия грип

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (4)
13:26 / 12.10.2005
894
Средно 8-10 души дневно се ваксинират в Имунизационния кабинет в РИОКОЗ Пазарджик. Наблюдава се завишаване броя на желаещите да вземат профилактични мерки преди началото на зимния сезон. Близо 100 вече са с поставена ваксина “Инфлувак”. Дирекция “Надзор на заразните болести” в инспекцията има готовност да заяви и нови количества ваксина.

Имунизацията срещу сезонния човешки грип е препоръчителна мярка за намаляване на риска от заразяване с птичия грип. Ограничава се възможността от паралелна циркулация на птичи и човешки вируси, адаптацията на птичия вирус към човека и произтичащата от това възможност за предаване от човек на човек.

Във връзка с опасността от възникване на птичи грип в България препоръките на здравното министерство са да се спазва много добра лична хигиена и незабавно да се уведомяват ветеринарните органи в случай на намерени мъртви птици.

Все още няма официално потвърждение от референтната лаборатория на Световната здравна организация или Европейския съюз за изолация на щам HSN1 – причинителят на птичи грип. Анализът на епидемиологичната ситуация показва, че засега не съществува пряка и непосредствена заплаха за човешкото здраве, тъй като не е установена циркулация на вируса сред диви или домашни птици в България.

Виж коментарите (4)
Още новини от Регионални новини:
Разясняват е-досие в Асеновград
МВР Пловдив: Ученици откраднаха от автосалон мотор за 20 000 лева...
29-годишна е шофирала колата, полетяла от Асеновата крепост
Жители на пловдивско село блокираха пътя за Карлово
Кола "полетя" от Асеновата крепост, шофьорът оцеля по чудо
Едно от най-големите и близки до Пловдив села обмисля да се отдел...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).