ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Проверяват Велинград и Белово за похарчените пари за бедствия
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:50 / 28.10.2005Коментари (0)744
Комисия от експерти в строителството, водоснабдяването, канализацията и Гражданска защита ще проверят сключените от общините Велинград и Белово договори за възстановяване на инфраструктурата след наводненията през август. Това реши на заседание в Пазарджик Комисията по политика при бедствия и аварии към Народното събрание.

Инициативата за провеждане на заседанието в Пазарджик бе на народния представител и заместник-председател на комисията Петя Гегова, а домакин бе областният управител Ангел Чолаков. В заседанието участваха кметовете на общините Пазарджик, Панагюрище, Лесичово, Велинград и Белово, където наводненията нанесоха най-сериозни поражения. Целта на срещата с кметовете бе да се установи как са усвоени отпуснатите от държавата средства за възстановяване на щетите след наводненията през август и докъде са стигнали ремонтните работи.

На пресконференция след заседанието председателят на комисията Венелин Узунов заяви, че имат съмнения, че част от договорите няма да се изпълнят. Затова се налага да бъде свикана комисия от експерти. Общините, в които има отпуснати средства от Комисията по бедствия и аварии, подписани договори, но несвършена работа, са Велинград и Белово, уточни Венелин Узунов. Второто основно нарушение, констатирано от комисията, е завишаването на необходимите по различни дейности средства.

Като нередност бе изтъкнат и фактът, че във Велинград временно изпълняващият длъжността кмет Атанас Водев е изплатил авансово по договори на две фирми 95% от сумата, отпусната от Комисията по бедствия и аварии за възстановяване на инфраструктурата. Това е станало още през август, а двете фирми, получи парите накуп, са “ДС Билд” и “Транков-БГ”. От получените от общината 1 милион 951 хиляди лева по линия на бедствия и аварии на фирмите са изплатени авансово 1 милион 680 хиляди лева. За случая прокуратурата е сезирана, заяви заместник-председателят на комисията Фидел Беев. Той уточни, че цел на комисията е не прекратяване на договорите, а да бъдат изпълнени поетите по тях ангажименти, така че инфраструктурата да бъде възстановена преди началото на зимния сезон. Председателят на комисията Венелин Узунов сподели притесненията си, че това е възможно по отношение на всички обекти.

В Белово също експертна комисия от София ще проверява какво е свършено и дали количествено-стойностните сметки отговарят на реално извършената дейност. Според оценката на комисия, назначена от областния управител Ангел Чолаков, водоснабдяването е възстановено изключително неустойчиво и парите, които са дадени не съответстват на дейностите по възстановяването. Ангел Чолаков уточни, че папката с отчетните документи е предадена на прокуратурата.

Притеснително е, че се забелязва едно значително изоставане в дейностите по възстановяване на инфраструктурата, засегната от наводненията, както и липсата на последващ контрол на работата на фирмите изпълнителки, каза заместник-председателят на комисията Петя Гегова. Според нея е липсвала координация между институциите и като резултат се забелязва прехвърляне на топката от една институция на друга по отношение на отговорностите. Затова комисията ще даде съответните препоръки.

Информацията е на pa-media.net.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
България в еврозоната
Борба за влияние в Близкия Изток
Бюджет 2025
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: