РИОКОЗ препоръчва консумирането само на бутилирана вода

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:20 / 08.08.2005
1122
Вчера, в критичния за областта 7 август, екип на Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве спешно обходи засегнатите от наводненията селища, за да проследи състоянието на водоснабдяването им и произтичащите проблеми с качеството на питейната вода.

Проби за микробиологичен анализ на вода за питейно-битови нужди бяха взети от Лесичово, Динката, Мокрище, Малко Белово, Габровица, Огняново и Говедаре. Първите официални резултати ще бъдат оповестени веднага след отчитането им в 48-мия час от пробонабирането.

Днес във Велинград и Драгиново екип от здравни инспектори и епидемиолози ще вземе проби питейна вода /включително и от минералните извори/ за микробиологичен и химичен анализ – съобщи директорът на дирекция “Здравен контрол” д-р Зоя Шошева. В този район още на 6 и 7 август бяха предприети необходимите спешни мерки и се дадоха първите профилактични указания за предотвратяване на неблагоприятните последици от замърсяването на водата. Във Велинград поради прекъсване на водопроводите Клептузки и Сухата лъка и видима мътност на питейната вода бе забранена употребата й за питейно-битови нужди в засегнатия район около река Чепинска. Препоръча се употребата само на минерална вода от наличната в търговската мрежа.

Преустановена е дейността на всички засегнати от наводнението производства и обекти: цеховете за бутилиране на минерална вода на “Акварекс” ООД и “Акварекс В” АД, цеха за меденки “Премиера 257”, заведенията за обществено хранене в парк “Клептуза” и др. Направени са препоръки за основно почистване и дезинфекция. Пускането на обектите ще стане след предприемането на още оздравителни мерки, изследване на продукцията и контрол на дезинфекцията.

Днес за изследване ще бъдат взети проби вода от Калугерово и целия Беловски район и повторно от Лесичово.
Контролни проверки и пробонабиране ще се извършат последователно във всички засегнати от пороите селища.До изясняване качеството на водата за питейно-битови нужди РИОКОЗ ще предприеме спиране на производствата в засегнатите райони.

Здравната инспекция внимателно следи епидемичната обстановка в областта заради опасността от завишаване на стомашно-чревните инфекции. На населението в пострадалите от пороите селища инспекцията препоръчва консумацията само на бутилирана минерална вода.

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Разясняват е-досие в Асеновград
МВР Пловдив: Ученици откраднаха от автосалон мотор за 20 000 лева...
29-годишна е шофирала колата, полетяла от Асеновата крепост
Жители на пловдивско село блокираха пътя за Карлово
Кола "полетя" от Асеновата крепост, шофьорът оцеля по чудо
Едно от най-големите и близки до Пловдив села обмисля да се отдел...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).