Разкриха тайната на истинското кебапче в Бачково

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (4)
12:24 / 18.08.2013
4361
Тройка кебапчета с бира и музиката да свири! Няма българин, който да не си оближе пръстите, хапвайки от този деликатес. Напоследък обаче все по-рядко се намират вкусни кебапчета. Но има места у нас, където още пазят старите традиции и рецепти в приготвянето на сместа и печенето. Едно от тях е Бачково.

С право това асеновградско село, разположено в полите на Родопите, може да се нарече столица на българското кебапче. Десетки скари димят по пътя, а от тях се носи аромат на печено и дървени въглища. Дори да не си гладен, няма как да не спреш.

В Гърция например има едно село на Халкидическия полуостров - Продромос, което се слави като столица на сувлакито (шишчето). И там по подобие на Бачково е осеяно със скари. Всеки грък знае, че това е мястото, където може да намериш най-доброто сувлаки.

"Хубавото кебапче става от хубаво месо, както хубавото вино се прави от хубаво грозде", казва 46-годишният Румен Чукалов. Близо две десетилетия той пече и продава в уличката, която води към Бачковския манастир. Научил занаята от баща си. Не се притеснява от изобилната конкуренция, защото е усвоил майсторлъка до съвършенство.

Има много тънкости, твърди Румен. Една от тях е в смилането на месото, другата е в подправките, а третата - в печенето.

"Каймата трябва да втаса поне 24 часа, да улегне, както се казва. След това е много важно на каква скара ще ги приготвяш. Някои ползват електрически, други - газови. Аз обаче открай време съм на дървени въглища", открехва кебапчията.

Според него разликата е съществена. "Едно е да печеш пиле на грил с газ, друго на жар", дава пример той. Ядосва се, че всеки мисли кебапчийството за лесна работа. "Смятат, че като вземат каймата и я хвърлят на скарата, всичко е готово", пали се Чукалов. Доста самодейци в последните години компрометирали българското кебапче.

"Ние обаче държим на качеството. Затова хората идват тук. Може някои да нямат пари за сувенири, но за две кебапчета с топла питка и студена бира намират", радва се майстор Румен. При колегите му в по-непретенциозните заведения, бройката върви по 60 стотинки. В по-известните ресторанти в селото се предлагат и на двойна цена.

"Нашите кебапчета са дълги, това им придава търговски вид и изглеждат още по-апетитно", издава Чукалов. Каймата обикновено е от свинско, но може да се прибави и малко телешко. Стават по-вкусни, но и по-сухи", допълва той. Казва, че от кебапче до кебапче има голяма разлика. Ако е от стари вносни меса, нямат хубава спойка и се ронят. За вкус да не говорим.

"Нашето българско месо е супер, в него е истината", категоричен е Румен. Всеки ден в 8 ч той пали скарата и до вечерта не престава да пече и продава.

"Българското кебапче е изцяло наше. Обезателно трябва да се патентова, както и ракията", убеден е Чукалов. Колегите му го подкрепят. Според тях кебапчето е неизменен спътник на българската трапеза.

То присъства както на весели купони с музика и танци, така и на тъжни помени. Сервира се на сватби и погребения. Превърнало се е в национален символ. Някой го определят като мост между Ориента и Европа. Без кебапче българската кръчма няма да е същата. С него се правят и далавери. Едни забогатяват от продажби, блъскайки в каймата соя и други евтини продукти. Други пък умело го пускат в употреба по време на избори за печелене на повече гласове.

КЛАСИЧЕСКА РЕЦЕПТА

1 кг свинска кайма, 5 г кимион, 5 г черен пипер, сол и 100-150 грама студена вода. Каймата се омесва и престоява едно денонощие в хладилник. Премесва се отново и пак отлежава още половин ден на студено. Кебапчетата се оформят, като се полират с ръце, топнати във вода.

Пекат се на загрята скара, която трябва да е добре почистена и намазнена. Ако нямате сланинка, става и с марля, натопена в олио. Върти се 4 пъти, докато се образуват кафяви черти от всички страни. Стандартното кебапче е 70 грама.

Източник: в. "24 часа"


Виж коментарите (4)
Още новини от Регионални новини:
Потушиха големия пожар в Пловдив
Жители на Катуница на протест: Няма повече да търпим да ни тровит...
Жителите на села до Пловдив излизат на протест днес
От утре военна техника тръгва от Асеновград по пътищата
Списък на всички депутати, които влизат в новия парламент от Плов...
18-годишната шофьорка, блъснала две ученички в Сопот, се споразум...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).