ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Разкриха тайната на истинското кебапче в Бачково
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:24 / 18.08.2013Коментари (4)4453
© Bulfoto
Тройка кебапчета с бира и музиката да свири! Няма българин, който да не си оближе пръстите, хапвайки от този деликатес. Напоследък обаче все по-рядко се намират вкусни кебапчета. Но има места у нас, където още пазят старите традиции и рецепти в приготвянето на сместа и печенето. Едно от тях е Бачково.

С право това асеновградско село, разположено в полите на Родопите, може да се нарече столица на българското кебапче. Десетки скари димят по пътя, а от тях се носи аромат на печено и дървени въглища. Дори да не си гладен, няма как да не спреш.

В Гърция например има едно село на Халкидическия полуостров - Продромос, което се слави като столица на сувлакито (шишчето). И там по подобие на Бачково е осеяно със скари. Всеки грък знае, че това е мястото, където може да намериш най-доброто сувлаки.

"Хубавото кебапче става от хубаво месо, както хубавото вино се прави от хубаво грозде", казва 46-годишният Румен Чукалов. Близо две десетилетия той пече и продава в уличката, която води към Бачковския манастир. Научил занаята от баща си. Не се притеснява от изобилната конкуренция, защото е усвоил майсторлъка до съвършенство.

Има много тънкости, твърди Румен. Една от тях е в смилането на месото, другата е в подправките, а третата - в печенето.

"Каймата трябва да втаса поне 24 часа, да улегне, както се казва. След това е много важно на каква скара ще ги приготвяш. Някои ползват електрически, други - газови. Аз обаче открай време съм на дървени въглища", открехва кебапчията.

Според него разликата е съществена. "Едно е да печеш пиле на грил с газ, друго на жар", дава пример той. Ядосва се, че всеки мисли кебапчийството за лесна работа. "Смятат, че като вземат каймата и я хвърлят на скарата, всичко е готово", пали се Чукалов. Доста самодейци в последните години компрометирали българското кебапче.

"Ние обаче държим на качеството. Затова хората идват тук. Може някои да нямат пари за сувенири, но за две кебапчета с топла питка и студена бира намират", радва се майстор Румен. При колегите му в по-непретенциозните заведения, бройката върви по 60 стотинки. В по-известните ресторанти в селото се предлагат и на двойна цена.

"Нашите кебапчета са дълги, това им придава търговски вид и изглеждат още по-апетитно", издава Чукалов. Каймата обикновено е от свинско, но може да се прибави и малко телешко. Стават по-вкусни, но и по-сухи", допълва той. Казва, че от кебапче до кебапче има голяма разлика. Ако е от стари вносни меса, нямат хубава спойка и се ронят. За вкус да не говорим.

"Нашето българско месо е супер, в него е истината", категоричен е Румен. Всеки ден в 8 ч той пали скарата и до вечерта не престава да пече и продава.

"Българското кебапче е изцяло наше. Обезателно трябва да се патентова, както и ракията", убеден е Чукалов. Колегите му го подкрепят. Според тях кебапчето е неизменен спътник на българската трапеза.

То присъства както на весели купони с музика и танци, така и на тъжни помени. Сервира се на сватби и погребения. Превърнало се е в национален символ. Някой го определят като мост между Ориента и Европа. Без кебапче българската кръчма няма да е същата. С него се правят и далавери. Едни забогатяват от продажби, блъскайки в каймата соя и други евтини продукти. Други пък умело го пускат в употреба по време на избори за печелене на повече гласове.

КЛАСИЧЕСКА РЕЦЕПТА

1 кг свинска кайма, 5 г кимион, 5 г черен пипер, сол и 100-150 грама студена вода. Каймата се омесва и престоява едно денонощие в хладилник. Премесва се отново и пак отлежава още половин ден на студено. Кебапчетата се оформят, като се полират с ръце, топнати във вода.

Пекат се на загрята скара, която трябва да е добре почистена и намазнена. Ако нямате сланинка, става и с марля, натопена в олио. Върти се 4 пъти, докато се образуват кафяви черти от всички страни. Стандартното кебапче е 70 грама.

Източник: в. "24 часа"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
Пича на фона на снимката не мога да го разбера какво иска от мадамата ;)
Aнонимен
на 18.08.2013 г.
-1
 
 
Забрави да каже, че най-важно е каймата да е наблъскана със смелени свински кожи и др. боклуци, за да го има ,,гуменият ефект" на кебапчето.
Aнонимен
на 18.08.2013 г.
+1
 
 
на въпросния Румен баща му няма нищо общо с ресторантския занаят, а само вуйчо му, който е бил сервитьор.Прякорът на вуйчото беше Койрука. В заведението на Румен,викат му Румпела, хигиената е под всякаква критика, защото инспекторите от ХЕИ ги посреща само на софрата. Никой от персонала му няма здравна книжка, а тоалетната му я мие един клошар срещу почерпка.Чукалата е вечно пияни затова сигурно не забелязва мухите в кухнята, където и се пуши постоянно. Всичко вътре е супер мърляво иима само една мивка. Лично съм била свидетел смесва развалена и прясна кайма и после я оформя на кебапчета или кюфтета и я слага на скарата да се продава. ВЪОБЩЕ НЕ ГО ХВАЛЕТЕ КОЛКОТО И ДА ВИ Е ПЛАТИЛ! В Бачково има мн. по прилични заведения от неговия клозет, където също кебапчетата са супердълги. Бачковка
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
51-ото Народно събрание
Грипна епидемия обхвана страната
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: