Решения за закриването на 6 училища взеха Общинските съвети в област Смолян

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
15:47 / 17.03.2006
1185
Решения за закриването на 6 училища взеха Общинските съвети в област Смолян, съобщи за радио "Фокус" – Смолян началникът на РИО към МОН Тодор Петканов. Той уточни, че преструктурирането на училищната мрежа на общинските училища е в правомощията на общинските съветници. До сега са проведени 3 общински сесии за целта: в община Рудозем, където е взето решение за закриване на едно училище в село Пловдивци, в община Мадан е взето решение за закриването на училище в село Буково, а в Девин е взето решение за закриване на 4 училища. В срок до края на март очакваме и останалите общини да проведат общински сесии и да решат това оптимизиране на училищната мрежа, обясни Петканов.
“Мисля, че това е необходимо. Ние сме водили разговори с кметовете и ръководствата на 10–те общини и те вече имат нагласата, за разлика от предходни години, че този процес не може да продължи още дълго по този начин. И те сами стигнаха до този извод, че трябва да се предприемат първите стъпки за оптимизиране на училищната мрежа” , разказа смолянският образователен началник. Петканов смята, че е естествено децата в по – големите училища да получат по – качествено образование и да научат по – добре чуждите езици например. “Чуждоезиковото обучение сега започва от втори клас и е трудно в една слята паралелка от около 5 деца, където няма достатъчно подготвени компютърни специалисти или езикови примерно, да дадат това образование, което трябва да имат нашите деца”, сочи Петканов. И допълва, че децата на България, които се обучават сега, трябва да бъдат конкурентноспособни за времето, когато влезем в ЕС. “Всички сме загрижени за това и вървим в правилна посока” , уверява шефът на РИО към МОН. И уточнява, че областта е снабдена с 9 ученически автобуса за децата от малките населени места, а от следващата учебна година ще има и още.

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
МВР Пловдив: Ученици откраднаха от автосалон мотор за 20 000 лева...
29-годишна е шофирала колата, полетяла от Асеновата крепост
Жители на пловдивско село блокираха пътя за Карлово
Кола "полетя" от Асеновата крепост, шофьорът оцеля по чудо
Едно от най-големите и близки до Пловдив села обмисля да се отдел...
Загиналият моторист е на 21 години, пътят Кричим-Девин е затворен...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).