ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Резултатите от националната среща на РИОКОЗ и РЦЗ
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:36 / 07.11.2005Коментари (0)1470
©
На 4-5 ноември 2005 г. в гр. Велинград в комплекс “Камена” се проведе национално съвещание на директорите на РИОКОЗ и РЦЗ. То бе първото от такъв мащаб, при което се срещна целият ръководен състав на регионалните инспекции и центровете по здравеопазване в страната с новия екип на здравното министерство.

Присъстваха министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски, д-р Емил Райнов зам.-министър по националната здравна политика, д-р Атанас Додов, зам.-м-р по проблемите на общественото здраве, д-р Валери Цеков – зам.-министър по евроинтеграцията и международното сътрудничество, д-р матей Матеев – зам.-министър по медицинските дейности, главният държавен здравен инспектор д-р Тенчо Тенев, експерти и др.

Министър Гайдарски формулира основната цел на срещата на ръководство на МЗ с директорите като уеднаквяване на становищата и обсъждане на целите, които ще бъдат следвани в здравната политика.

Основни теми, предмет на дискусията бяха: програмата за превенция и контрол на ХИВ/СПИН, птичият грип като заплаха за човешкото здраве, проблеми и препоръки по прилагането на чл. 55 и 56 на ЗЗ /касаещи прилагането на Наредбата за тютюнопушенето и контрола върху рекламата на спиртни напитки/; новите моменти в бюджетното финансиране; преструктуриране и оптимизиране на системата за спешна медицинска помощ и др.

В края на двудневното съвещание бе организирана пресконференция с журналисти от местни, регионални медии и кореспонденти на национални медии.

Акценти на пресконференцията, на която присъстваха министър Гайдарски, зам.-министър д-р Додов и зам.-министър д-р Матеев.

- От 2006 г. ще има нов начин на финансиране на здравните заведения: пари болничните заведения ще получават за извършени дейности, като разпределението им ще бъде за медицински дейности, консумативи, лекарства, заплащане на персонала.

- Споделено бе новото виждане за Спешната помощ. Към досега съществуващите 27 национални центрове за СП има отделения с леглови фонд, който трябва да премине изцяло към болничните заведения, тъй като те разполагат с необходимия човешки лекарски ресурс, оборудване, лабораторна техника, рентген и други диагностични апарати. Спешните центрове ще се занимават с логистиката: с извозването на болните, с оказването на първа помощ. Всичко това не означава закриване, а разделяне на дейностите.

- Много тежък е въпросът с ТЕЛК-овете. По него министър Гайдарски коментира, че около 18% от населението на България са препенсионирани пенсионери. “По силата на някакъв абсурден закон хората са се препенсионирали на база констатирано допълнително заболяване. За тази година по данни на НОИ 408 000 ще са хората с над 70% инвалидност, вместо очакваните 108 000. Получава се една възходяща градация на тежест на пенсионерите.”

- Започват преговори с Лекарския съюз и Националната здравна каса за въвеждането на пакет от предхоспитализационен минимум за спешно болните, в който точно ще бъдат определени финансовите параметри и изискванията към екипа, който ще го изпълнява. Ние не променяме цялата философия на спешната помощ, а използвайки диагностичния и човешки ресурс на болниците, целим да усъвършенстваме и подобрим лечението на спешно болните. Нашата идея е да създадем организация, в която общопрактикуващият лекар да си сътрудничи с филиала за спешна помощ, а това неминуемо ще доведе до промени в Рамковия договор.

- Подготвя се нова наредба, касаеща достъпа на лица до спешна медицинска помощ. С нея се дава възможност на общопрактикуващите лекари, които преценяват, че не могат 24 часа да са на разположение на своите пациенти, да сключват договор с други джипита или лечебни заведения. С тази наредба на министъра на здравеопазването ще се гарантира достъпът до спешна медицинска помощ. Всичко това правим в името и здравето на хората.


Преди да отпътува от гр. Велинград лично министър Гайдарски благодари на директора на РИОКОЗ за отличната организация на съвещанието. Той, както и целия му екип и всички директори на РИОКОЗ получиха диск със запечатани моменти от съвещанието – спомен, който подготви за тях РИОКОЗ Пазарджик.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Ботев в Лига Европа, сезон 2024/2025
Борба за влияние в Близкия Изток
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: