ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Римляни леели вино за Дионис на Перперикон
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:41 / 10.12.2006Коментари (2)1556
И в предишните години аз знаех, че през римския период (I-IV в.) Перперикон преживява значителен разцвет. Благоговението, с което латински автори като Светоний и Макробий говорят за светилището на Дионис там, илюстрира преклонението на господарите на света пред тракийския култ. Данните от археологическите разкопки показаха, че тогава в свещения град са се появили множество нови изсечени в скалите комплекси, улици с колонади, мавзолеи с масивни саркофази в тях. Откритата през 2005 г. най-ранна църква в Родопите от самото начало на V в. е свидетелство, че и разпространението на християнството тръгва от древния култов център.

Липсваше обаче дебел културен пласт, чрез чието изследване да се получи цялостна представа за живота на Перперикон в първите столетия на новата ера. И ето, че през 2006-а щастието се усмихна на археолозите. Заедно с мощните слоеве от бронзовата и желязната епоха в северната част на Акропола се оказа запазен и значителен пласт от римско време. В него бяха разкопани останките на над десет масивни правоъгълни сгради, образували някога плътно застроени квартали.

Те са се развивали край условно наречения Малък дворец, чието строителство се отнася към III-IV в. А целият Акропол през този период е бил заграден с яка крепостна стена, градена от достигащи до 2 м четириъгълни дялани блокове. В един участък тя се оказа запазена на височина повече от 8 метра. Следите от различни ремонти подобно на каменна книга разказват за вражеските нашествия, на които е устояла.
Макар да се е развивал бурно през римската епоха, Перперикон си остава тракийско светилище. Както в незапомнени времена, целите долни етажи на дворци и храмове са изсечени в скалите. Сградите са монументални и величествени, но в тяхната декорация липсва характерната за римската култура пищност. Архитектурните елементи са семпли и изчистени. Времето сякаш е спряло и изминалите хилядолетия не са променили нищо в мирогледа на обитателите на свещения град.

Тази съзнателно търсена консервативност в тракийските светилища е отбелязвана от учените нееднократно.

Археологическите открития от 2006 г. по интересен начин се свързаха с някои мои наблюдения върху името на скалния град. То е познато единствено от византийски източници от ХIII-ХIV в. В пълната си форма звучи като Хиперперакион. За самите византийци обаче тя е дълга и те го съкращават на Перперакион или Перперикон. Думата несъмнено е гръцка и означава "надогнен". В нея се съчетават двете старинни функции на свещения град - топенето на злато, добивано от близките рудници, и принасянето на жертви върху огнените олтари.

Но дали Перперикон се е наричал така и в древността? Живелият в края на I в. виден римски географ Клавдий Птолемей отбелязва в своите съчинения града Пергамон, намирал се някъде в Източните Родопи. Неговите оригинални произведения са изгубени, но данните са съхранени в средновековните карти на Якуб Янгелус (1488 г.), Антониус Орбелиус (1585 г.), Йохан Лауренберг(1651 г.) и много други. Досега учените не са успели да го идентифицират с никое антично селище.

Във всички тези случаи Пергамон e отбелязан като значителен град югоизточно от Филипопол (Пловдив) и западно от Адрианопол (Одрин). Той остава северно от античните Маронея и Абдера на крайбрежието на Бяло море, както и между теченията на реките Места и Марица. Сравнени със съвременна карта, данните от Птолемеевата "География" недвусмислено свидетелстват, че Пергамон се е намирал в Източните Родопи и вероятно около средното течение на непознатата за римския географ река Арда. Изборът от антични градове в този район не оставя много възможности и определено насочва към Перперикон.

За това говори и единствената карта, на която е показана р. Арда. Тя е дело на личния картограф на Наполеон. Ромен Жоли, и е изпълнена през 1801 г. За разлика от средновековните паметници в нея географските очертания имат почти съвременен вид. Същевременно обаче са запазени много от наименованията на Клавдий Птолемей, отразяващи ситуацията от епохата на траките. В тази карта Пергамон е отбелязан точно на мястото, където проучваме днешния Перперикон.

Оказва се, че загадката на проблема е скрита в самото име. Повечето хора познават големия античен град Пергам на Малоазийското крайбрежие на днешна Турция. Отдавна е доказано, че наименованието има тракийски произход и означава "кула", "крепост". Така била наречена и цитаделата на великата Троя, около която се разиграла най-прочутата война в човешката история. Третият известен пример е за въпросния град в Източните Родопи.

И така отново достигаме до Перперикон и до неговата ранна история. Очевидно още в древни времена там е съществувала мощна цитадела с дебели стени. Несъмнено е функционирал и "долен град". Данните за него още са малко, но е сигурно, че той е бил оформен с дълбоки изсичания в скалите като Акропола и Двореца светилище, вероятно също е бил укрепен и е заемал огромна площ. Здравата цитадела на хълма спокойно би могла да е била наречена с името Пергамон и може би точно това е най-ранното наименование на Перперикон. Информацията е на вестник "Стандарт".







Зареждане! Моля, изчакайте ...
контрата на недоволн
на 10.12.2006 г.
0
 
 
бай Пешо, и на теб е присъщо това което е на всички българи: критика, критика и критика на това което някой се е потрудил и направил. Това балканска завист ли е или що? А може би ти си толкова незначителен и незабележим, че няма с какво да те забележат другите освен с това все нещо да си недоволен. Айде кажи ти какво си направил за България което да е толкова значимо и световно известно пък тогава намирай кусури на другите хора. Аман от незадоволени и недоволни хора в тая държава които нищо не ценят и труда на никого не уважават. Засрами се бай Пешо, грешките тук може и да са на журналистите , а не на човека когото хулиш. А ти ходил ли си там??? Или нищо свято на нашата земя не тачиш? Ясен си ми ти.
бай Пешо
на 10.12.2006 г.
0
 
 
Сухите умствени напъни на про. БЕЕЕ/Овчаров/ нямат край и могат да се определят с медицинския термин, който на български се превеждо СЛОВОБЛУДСТВО. Без да се разпростирам ще река само, че на всеки, дори повърхностно запознат със основите на сравнителното протоиндоевропейско езикознание е известно , че протоиндоевропейския корен/PR*/BR* означава камък/скала, а от там кула, крепост,град, дори бряг.Нашенския Бургас, гръцкия Пиргос и малоазиатския Пергам са еднокорени синоними. Колкото до Перперикон, българското Перперек етимологията му е свързана както с пеперуда, перуника и Перун и името означава същото като Карпати и Кавказ - камък = скала.РЕКОХ!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: