Санкционират земеделски стопани заради неправомерно очертани ниви?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
17:19 / 20.12.2013
2528
Притеснителни данни за неправомерно очертани мери, пасища и ниви, които са публична и частна общинска собственост, изнесе на сесия на ОбС Карлово временната комисия за пълно обследване на неправомерно ползваните площи. Оказва се, че нарушенията са се случили заради занижен контрол на общинската администрация не само през този, но и през предишния мандат. В тази връзка, поради огромния брой подадени жалби на добросъвестни ползватели, преди няколко месеца, по предложение на общинските съветници от ГЕРБ Карлово се създава експертна комисия. 

Тя констатира, че от 22 хиляди декара общински мери и пасища, 14 хиляди декара са ползвани незаконно от десетки граждани на община Карлово. И се оказва, че има неравнопоставеност между тези, които надлежно плащат и тези, които са отчели неправомерно земите си. Проблемът идва от там, че много стопани очертават земеделски земи, за които нямат договор за наем или акт за собственост, а в същото време получават субсидии за тях. 

От неправомерно описаните ниви е ощетена и хазната на общината. В същото време местната власт има огромни финансови затруднения и запори, наследени от предишното ръководство, коментира председателят на групата на ГЕРБ в ОбС и член на Комисията по стопански дейности Сребра Атанасова. 

За това съветниците взеха решение и възложиха на кмета Емил Кабаиванов да изпрати уведомителни писма до всички незаконни ползватели, с покани да започнат да изплащат задълженията си. Старейшината от ГЕРБ Доньо Тодоров предложи още да се обследват всички ползватели през годините и да се намери начин да се съберат дължимите налози. По закон всеки, който ползва общинска земя, трябва да плаща наем за нея или да я купи, тоест, трябва да е собственик или наемател. 

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Печеливш до скоро месокомбинат и месарница отиват в историята, ЧС...
Голямо количество радиоактивен метал е открито в Пловдивска облас...
Въпреки усилията на пловдивските лекари почина жената, докарана с...
Откриха паметник на капитан Петко войвода на 8 км от Пловдив
Пловдивско село: Нямаме вода, а водомерите въртят! За въздуха да ...
9 училища с нови корпуси от тази учебна година, едно от тях в Пло...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).